Özel Haber: Şeref KAHRAMAN, Ceylan KORKUT / Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasına ilişkin iptal kararı vermesinin ardından, Kayserili avukatlar kararı değerlendirdi. Baro Başkanı Fevzi Konaç, AYM’nin kararını “Bu da mı gol değil” diyerek esprili bir dille yorumlarken, Avukat Özgür Aslan, Türkiye’de hakimlik ve savcılık için bile dershaneye gidildiğini belirterek, AYM’nin dershane kararına “Adalet tecelli etti” dedi. Kayseri Barosu avukatlarından Metin Polat ise AYM’nin hukuken doğru bir karar verdiğinin altını çizdi. İstanbul Barosu avukatlarından Kayserili Avukat Cem Kaya da Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının, olumlu fakat gecikmiş bir karar olduğunu belirtti.
Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kaldırılmasını düzenleyen kanun hükmünü iptal etmesine Kayserili hukukçulardan destek geldi.
KONAÇ’TAN ESPRİLİ YORUM: "BUDA MI GOL DEĞİL"
Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, AYM’nin kararını yine esprili bir dille yorumladı. Konaç, “Kim ne yapıyor tam çözememekle beraber, havanda dövülen su gibi, dön dolaş aynı noktaya gelmek hem üzücü, hem de bilinen hikayedeki ağa ile uşak arasında geçen "Biz bu haltı niye yedik o zaman" pişmanlığını yaşatan bir durum” dedi. Konaç, dershaneler konusunda Sadri Alışık repliğini hatırlatarak, "Buda mı gol değil" sendromuna mı düştük...? galiba öyle. Neyse devlet büyüklerimiz daha iyisini bilir. Keser... sap... hesap... acaib dönüyor ama hayrolsun” diye yorumladı.
AVUKAT ASLAN: “ADALET TECELLİ ETTİ”
Avukat Özgür Aslan, 1 Eylül’de dershanelerin kapatılmasını öngören kanunu Anayasa Mahkemesi’nin oy çokluğu ile iptal ettiğini hatırlatarak, kararın ülke geleceği açısından çok doğru olduğunu belirtti. Avukat Aslan, okullardaki mevcut eğitim-öğretim sisteminin eksikliği yüzünden dershanelerin ortaya çıktığını ve dershanelerin yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi olduğunu vurguladı. Dershane eğitiminin bu şartlar altında kaçınılmaz olduğunu ifade eden Aslan, “Anayasa Mahkemesi iş yükünden dolayı bu kararı yeni verdi. AYM’nin kararı en son karardır. Adalet tecelli etti”şeklinde konuştu.
“HAKİMLİK VE SAVCILIK İÇİN BİLE DERSHANEYE GİDİLİYOR”
1 Eylül’de dershanelerin kapatılmasını ön gören kanun sonrası birçok dershanenin kapısına kilit vurduğunu belirten Aslan, “Dershane yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve veliler mağdur oldu. Kapanan dershaneler maddi ve manevi haklarını yine yargıda arayacaklardır. Liseye dönen dershaneler de Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe vererek, yeniden dershane olmak istediklerini söyleyeceklerdir” ifadelerini kullandı. Aslan,sözlerini şu şekilde sürdürdü : “Türkiye’de hakimlik ve savcılık için bile dershaneye gidiyorsun. Aynı zamanda dershaneler birçok kişiye istihdam alanı sağlıyor. Dershaneler eğitim sisteminin en üst seviyeye getirilmesinde yardımcı bir kurum.Bu karar mağduriyetlerin giderilmesi adına atılmış önemli bir adım. Devlet, okullardaki eğitim ve öğretim sistemini en üst seviyeye getirirse, yardımcı görevinde olan dershanelere zaten ihtiyaç kalmayacaktır.”
AVUKAT POLAT: “HUKUKEN DOĞRU BİR KARAR”
Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Kayseri Barosu’na kayıtlı Avukat Metin Polat da AYM’nin hukuken doğru bir karar verdiğinin altını çizdi. Dershanelerin çarpık bir eğitim sisteminin devamı olduğunu söyleyen Av. Polat, “Fakat devletin ani bir kararla dershane, kurs ya da her hangi bir eğitim girişimini engelleme hakkı yoktur. Sistemin düzeltilmeden dershanelerin kapatılması uygun değildir” dedi. Polat, öncelikli olarak eğitim sisteminin düzeltimesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunun yanında dershanelerin kapatılması yarın devamında özel eğitim veren dil kurslarının, sürücü kurslarının ve müzik kurslarının da kapatılmasını beraberinde getirir. Bu da anayasanın 29. maddesine bulunan teşebbüs kurma hürriyetine aykırıdır” şeklinde konuştu.
AVUKAT KAYA: “OLUMLU FAKAT GECİKMİŞ BİR KARAR”
İstanbul Barosu avukatlarından Kayserili Avukat Cem Kaya da Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının, olumlu fakat gecikmiş bir karar olduğunu belirtti. Esasen bir mahkeme kararını hukukçu gözüyle, sağlıklı bir biçimde yorumlayabilmek için “Gerekçeli Karar” denilen, adından da anlaşılacağı üzere kararın neden o yönde verildiğinin karar mercii tarafından açıklandığı metni görmek gerektiğini söyleyen Avukat Kaya, “Fakat Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile iptal ettiği dershanelerin kapatılıp, özel okullara dönüştürülmesini öngören yasa, hiçbir kanun maddesi ile hukukun temel ilkeleriyle ve en önemlisi de doğrudan etkileyeceği eğitim sistemiyle uzaktan yakından örtüşmeyen bir yasadır. Söz konusu yasa, siyasi kavgaların eğitim sistemimize ve ülkemiz gençlerinin geleceklerine kötü bir tezahürü olmaktan öteye gidemeyecek, ülke gerçeklerinden uzak bir “İntikam Yasası” olarak nitelendirilebilecek bir yasa olduğu için de Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını görmeden tüm bu özellikleri nedeni ile iptalini olumlu gördüğümü söyleyebilirim” diye konuştu.
Avukat Kaya, bu kararın dershanelerin, sürekli birtakım değişikliklere maruz bırakılan eğitim sisteminin “Muasır medeniyetler” seviyesine çıkarılmasıyla doğallığında önemini yitirip, arz/talep dengesi gereği kapılarını kendiliğinden kapatacakları güne kadar üniversite hayali kuran orta direk ailelerin çocuklarına hayırlı olmasını diledi. Bu kararla yetinilmemesi gerektiğini söyleyen Kaya, konu ile ilgili açıklamasında “Eğitimde fırsat eşitliğinin önünü kapayan çürümüş eğitim sistemi tamamen değiştirilerek ücretsiz ve bilimsel eğitim ülkenin bütün çocuklarına tahsis edilerek dershaneye gidecek maddi gücü olmayan çocuklarımızın da üniversite hayali kurabilmeleri mümkün hale getirilmelidir” sözlerine yer verdi.