Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar maden ruhsat sahalarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.  

‘Doğal gazın neredeyse tamamını dışarıdan alıyoruz’

Yerli kaynakların ve yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırmak gerektiğini dile getiren Bakan Bayraktar, “Doğal gazın neredeyse tamamını dışarıdan alıyoruz. Petrolün yüzde 92’si, kömürün yüzde 40’ını ithal kaynaklardan karşılıyoruz. Bu da ciddi bir cari açık problemini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle ülkemizi enerjide ve madende mutlak suretle bağımsız kılmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için de elbette yerli kaynaklarımızı yeraltı zenginliklerimizi ve yenilenebilir kaynaklarımızı maksimum düzeyde ekonomimize kazandırmamız gerekiyor" İfadelerini kullandı.

‘Sürekli Artırmayı Hedefliyoruz’

Bayraktar sözlerinin devamında ise  "Bu amaç doğrultusunda 2017 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Milli Enerji ve Maden Politikamızı’ kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz. Bu politika çerçevesinde ülkemizin kaynaklarını, yüksek teknoloji ve uluslararası standartlarda geliştirerek gelecek nesiller için kullanmakta kararlıyız. Yerli kömürden altına, nadir toprak elementlerinden bor madenine kadar her alanda yatırımı, üretimi, istihdam ve ihracatı sürekli artırmayı hedefliyoruz” dedi.

‘Kömür Tüketimleri Arttı’

Türkiye’nin, elektrik üretiminin yüzde 36’sını, birincil enerji arzının ise yüzde 26’sını kömürden sağlandığını sözlerine ekleyen Bakan Alparslan Bayraktar, 2022 yılında 39 milyon ton, 2023 yılında ise 41 milyon ton kömür ithalatı yapıldığını ifade etti. Dünyanın birçok gelişmiş ekonomisinin yoğun olarak kömür kullanmaya devam ettiğini kaydeden Bakan Bayraktar, ‘Kömürden çıkıyoruz’ diyen Avrupa’daki birçok ülkenin kömür tüketimlerinin arttığına şahit olduklarını söyledi.

‘Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdı’

Ünlü Mağaza İş Mülakatlarını Yapay Zeka İle Gerçekleştirecek! İşte Detaylar! Ünlü Mağaza İş Mülakatlarını Yapay Zeka İle Gerçekleştirecek! İşte Detaylar!

Madencilik sektörünün Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade eden Bayraktar,“2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yaparak madencilik sektörümüz Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Geçtiğimiz yıl bir miktar düşüş olsa da bu yıl maden ihracatımız yeniden artış trendine girdiğini gösteriyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında bir büyüme sağladık. Nihai hedefimiz, madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek” diye konuştu.

‘3 Bin 225 Maden Ruhsat Sahasının Denetimi Gerçekleştirildi’

Bayraktar yapılan denetimlerden bahsederek, “MAPEG, 2023’te maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yaptı. İncelemeler sonucunda 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verdi. Bu yıl ise 15 Nisan itibariyle 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetimi gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA