Tarımda teknolojinin etkinliğinin önemini vurgulayan Bakan Kacır, "Bugün dünyada her üç kişiden birisi maalesef yeterli gıdaya erişemiyor. İklim değişikliği kaynaklı küresel su rezervlerinin azalması yanlış tarım uygulamaları maalesef bu tablonun yakın zamanda düzelmeyeceğine işaret ediyor. Diğer yandan yeşil mütabakatın getirdiği çevresel standartlar ve sürdürülebilirlik hedefleri tarım ve su yönetimi pratiklerimizi teknoloji odaklı olarak yeniden şekillendirmemizi gerekiyor. 

Uydu destekli kontrol sistemleri, görüntü işleme teknolojileri, dijital sensörlerle donatılmış tarım makineleri artık tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla hassasiyet ve sürdürülebilirlik sağlıyor. Su ve enerji tüketimini optimize etmemize yardımcı oluyor. Zararlı kimyasalların kullanımını azaltarak çevresel etkiyi minimize ederken aynı zamanda verimliliği artırıyor ve gıda sürdürülmesine katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.
 
Yıllık 2,8 Milyarlık Üretim Kapasitesi

Teknolojik altyapının tarımda da aktif olarak üretimi doğrudan etkilediğini belirten Bakan Kacır,"Ülkemiz son 22 yılda inşa ettiğimiz üretim ve teknoloji geliştirme altyapısıyla makine sektörünün birçok kolunda olduğu gibi tarım makineleri alanında da kabiliyetlerini, yetkinliklerini, küresel standartların da üzerine çıkardı. Yıllık 2,8 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşan tarım makineleri sektörümüz bugün 25 binden fazla vatandaşımıza istihdam sağlıyor.

Sektörümüz güçlü ihracat performansıyla yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasında. Ekonomi kalkınmamızda öncü rol üstleniyor. 
Ülkemizin tarımsal modernizasyonda ihtiyaç duyduğu ürün ve teknolojileri yerli imkanlarla karşılamamızı destekliyor" dedi.

Yenilikçi Tarım Uygulamalarını Geliştirilmesini Sağlıyoruz

Dikkat! Bunları Sosyal Medyada Paylaşmayın Dikkat! Bunları Sosyal Medyada Paylaşmayın

Uluslarası alanda rekabeti güçlendirecek çalışmalar yaptıklarını söyleyerek sözlerine devam eden Bakan Kacır,"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörümüzü katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programları uygulamaya devam ediyoruz. Bu alanda teknoparklarımızda faaliyet gösteren 60'tan fazla teknoloji girişimi ve 30 AR-GE ve tasarım merkezine sunduğumuz avantajlarla, desteklerle yenilikçi tarım uygulamalarının geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini sağlıyoruz. Bugüne dek KOSGEB aracılığıyla da altı yüzden fazla KOBİ'ye bu alanda 244 milyon lira destek sağladık.

TÜBİTAK'la tarım makineleri alanında 198 projeye 645 milyon liranın üzerinde kaynak temin ettik. Kalkınma ajanslarımızda, tarımda endüstriyel uygulamalar, tarım makineleri mükemmeliyet prositleme, laboratuvar merkezleri gibi altyapılarımız için 152 projeye 1,46 milyar lira destek verdik. Tarım makineleri imalatının yaygınlaşması adına düzenlediğimiz 577 yatırım teşvik belgesiyle yatırımın ve 10 binden fazla istihdamın önünü açtık" diye konuştu.
 

Muhabir: Ali Yalçıntaş