Bursa’nın İnegöl ilçesinde 800 nüfuslu Dipsizgöl Mahallesi’nde Osmanlı Dönemi’nde bu yana yılda bir kez ‘Erkekler evlere, kadınlar kahvehaneye’ geleneği sürdürülüyor. Kadınlar yılda bir kez bir gün boyunca dışarıya çıkıp, kahvede oturup sohbet ederken, erkekler ise evden çıkmayıp temizlik yapıp, evlerinin önünü süpürüyor. Bu gelenek sayesinde yılda bir kez de olsa erkeklerin empati yaparak, kadınların gün içindeki iş yüklerini anlaması amaçlanıyor. Yılda bir kez yapılan bu gelenek, 'Kıraathane: Dipsizgöl’de yılda bir gün rol mekan değişimi' projesi ile TÜBİTAK'a gönderildi. Proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. 

Erkekler Eve Geleneği2

Karı-Koca İlişkilerinde Eşitlik Sağlıyor

Anneannesi sayesinde geleneği öğrenerek proje olarak TÜBİTAK’a sunduğunu söyleyen Sıla Yavuz, “Öncelikle danışman öğretmenimin yardımıyla bu projeye katılmayı arzu ettim. Devamında da anneannem dolayısıyla, bu köyde böyle bir etkinlik olduğunu biliyordum. Edindiğim bilgilerle bu projenin kadınları ne kadar mutlu ettiğini ve köye aidiyet duygularının arttığını, aynı zamanda karı-koca ilişkilerinde eşitlik sağladıklarında, avantaj sağladıklarını gözlemledik” dedi.

Kadınlar Kahveye Erkekler Eve Geleneği

Önceden Süregelen Bir gelenek 

Kayserililerin Beklediği Müjdeli Haber Geldi! Limitler Arttırıldı Kayserililerin Beklediği Müjdeli Haber Geldi! Limitler Arttırıldı

Emniyet güçlerinin de destek verdiğini söyleyen Yavuz, “Köyün malzemelerinin tanıtılması ve agro-turizmle birlikte popülerleşmesini sağlamakla önem arz ettiğini düşünüyoruz. Proje 4 yıldır yapılıyor ancak daha öncesinde süregelen bir şey. 2 yıldır bu geleneğe emniyet ve jandarma mensupları da katılıyor. Narkotik polisleri ile jandarma ekipleri de bugünlerde mahallemize gelerek seminer veriyor ve mahalle sakinlerinin bilinçlenmesini sağlıyor” diye konuştu. 

Kadınlar Kahveye Erkekler Eve Geleneği1

Editör: Sevilay Ay