Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde 2017 yılında başlatılan ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir dünya markası hâline gelen 'Sıfır Atık Hareketi,' Birleşmiş Milletler tarafından (BM) '30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü' ilan edilmesiyle bu yıl da dünyanın dört bir tarafında önemli isimlerin katıldığı kutlama etkinlikleri  yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Sıfır Atık Hareketi sayesinde 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 127 milyon varil petrolden tasarruf edildi. Sıfır Atık Hareketi ile ülke ekonomisine de 185 milyar TL geri kazandırdık.” diye konuştu.

Sıfır Atık Dünya Markası Haline Geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin sahip çıkıp tüm dünyaya tanıtmasıyla Sıfır Atık, küresel bir çevre hareketine dönüştü ve bir dünya markası hâline geldi. Sıfır Atık’ın bir dünya markası hâline gelmesini sağlayan, bir çevre hareketinden dünya çapında bir markaya dönüşümünde öncü olan Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye ve çevre konusundaki hassasiyeti ile bizlere her daim örnek olan, Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı atan Liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çevremizi korumak,” 

Özhaseki45

59,9 Milyon Ton Atık Ekonomiye Geri Kazandırıldı

Bakan Mehmet Özhaseki, “Sıfır Atık Hareketi sayesinde 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 127 milyon varil petrolden tasarruf edildi. Sıfır Atık Hareketi ile ülke ekonomisine 185 milyar TL geri kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

‘Sıfır Atık’ uygulamasıyla israfın önlenmesini ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağladıklarını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, Sıfır Atık Hareketi ile 2017-2023 dönemi içerisinde 29,3 milyon ton kâğıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal ve 16,2 milyon ton organik ve diğer geri kazanılabilir atıklar olmak üzere toplamda yaklaşık 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atığın ekonomiye kazandırıldığını belirtti.

Özhaseki78

Geri Kazanım Oranı Yüzde 35 Oldu

Covid Aşısı Olmayanlar Dikkat! Covid Aşısı Olmayanlar Dikkat!

2017 yılında yüzde 13 olan atıklardan geri kazanım oranını, 2023 yılında yüzde 35'e yükselttiklerini belirten Bakan Özhaseki, “2035'e kadar bu oranı yüzde 65'e çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimizde, birçok ağaç da kesilmekten kurtulacak ve ekonomik olarak büyük getirisi olacak.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Volkan Türkmenoğlu