Hastalığın hangi belirtilerle ortaya çıktığı hakkında bilgiler veren Gündüz, "Hemofili hastalığının kanın pıhtılaşmasında görev alan faktör eksikliği sonucu kanamanın durmaması, geç durması veya durmuş bir kanamanın tekrar başlaması şeklinde belirtiler verebilir" dedi.

Çoğunlukla Erkeklerde Görülüyor

Hemofili1

Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Sağlık Çalışanları Mağdur Ediliyor Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Sağlık Çalışanları Mağdur Ediliyor

Hemofilinin dünya çapında 1,2 milyondan fazla kişiyi etkilediğine dikkat çeken Gündüz, hastalığın A ve B olmak üzere 2 tipten oluştuğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Hemofili B ise yaklaşık 15 bin-30 binde bir canlı erkek doğumda görülür.

 Ülkemizde, kayıtlı 5 bin Hemofili A, 950 Hemofili B hastası bulunuyor. Bir de kayıtsız olan hastalar var. Bunları ön gördüğümüzde durum ciddiyetini koruyor. Özellikle hemofili aile öyküsü olan çocuklar, kolay morarma, kanama bulgusu olan kişilerde tarama ve test yapılması gerekiyor.

Mümkünse, hemofili öyküsü olan aileleri, doğumdan hemen sonra bebekte hemofili varlığı araştırılması hakkında özellikle uyarıyorum. Hemofili, tüm ırksal ve etnik gruplarda ve tüm dünyada görülüyor.

 Dünya Hemofili Federasyonu'ndan bir yayın, dünyadaki hemofili nüfusunun yüzde 43'ünün Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Çin'de yaşadığını ve bunların sadece yüzde 12'sinin teşhis edildiği tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Ülkü Şimşek