Gündemde yer alan önemli konulardan biri olan kademeli emeklilik için tüm gelişmeler dikkatle takip ediliyor. Hükümet tarafından resmi bir çalışma yapılmamış olsa da olması beklenen kademeli emeklilik yasası için bekleyişler sürüyor.

Kademeli emekliliğin çıkması halinde kadınlar 43, erkekler ise 45 yaşından itibaren kısmi emekli olabilecek.

Kademeli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatı çerçevesinde, emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlar bulunuyor. Temel şartlar arasında genellikle yaş, prim ödeme süresi ve toplam çalışma süresi gibi konular yer alıyor. Bu temel şartların yanı sıra kademeli emekliliğin yasalaşması halinde; 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanların kademeli emeklilikten yararlanabileceği öngörülüyor.

Kademeli Emeklilik Nedir, Kimler Yararlanabilir?

Kademeli emeklilik, belirtilen tarih itibariyle kabul edilir. Aynı zamanda sigortası bu tarihten önce başlamış, çalışma yılını ve prim gününü doldurmalarına rağmen yaş şartı nedeniyle emekliye ayrılamamış kişileri kapsar. Memur, SSK, Bağ-Kur ve tarım sigortalısı olan çalışanlar da EYT’de kademeli emeklilik sürecine dahildir. Kademeli Emeklilik Yasası’ndan yararlanmak için sigorta süresinin, prim gün sayısının ve yaş koşulunun birlikte sağlanması gerekir.

Kademeli Emekliliğin Gelmesi Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok” dedi fakat halkın kademeli emeklilik bekleyişi devam etti. “Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor” ifadesini de bulunan Cevdet Yılmaz kademeli emekliliğin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Asgari Ücrete Ara Zamda O Ay İşaret Edildi! Artış İçin Rakam Verildi! Asgari Ücrete Ara Zamda O Ay İşaret Edildi! Artış İçin Rakam Verildi!

SGK uzmanı Özgür Erdursun ise kademeli emeklilik hakkında yaptığı konuşmada ‘yüzde yüz gelecek’ diyerek umutları yeşertti.

‘Gün Sayısının 9 Bin Günden 7 Bin 200'e Düşürülebilir’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında çalışma hayatına dair açıklamalarda bulundu.

Işıkhan "Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz. Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Her zaman olduğu gibi bu vaademizi de inşallah yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Merve Erol