Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde yer alan tarihi Şahruh köprüsündeki bir detay merak uyandırdı. Osmanli İmparatorluğu Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı tahmin edilen tarihi köprüde 8 adet göz bulunuyor. Köprünün yapımı ile ilgili net bilgiler olmasa da onarım yapıldığı tarihe dair yazıt bulunuyor.

Bu yazıta göre tarihi Şahruh köprüsü, Dulkadiroğulları Beyliği'nden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh tarafından yaptırılmıştır. Şahruh Bey amcası Şah Budak Bey tarafından 1480 yılında cezalandırıldığına bilgisine dayanarak, köprünün en geç 1480 yılında yaptırılmış olduğu sonucuna varılmaktadır.

Şahruh Köprüsü2 (1)

1538 yılında yapılan onarım ise Şahruh Bey'in oğlu Mehmet Bey tarafından yapılmıştır. Doğu ve Batı doğrultusunda olduğundan Doğu ve Batı’yı birbirine bağladığı için önem arz etmektedir. 
Uzunluğu 144,5 metre olan Şahruh Köprüsü’nün en uzunluğu 5,6 metredir. 8 kemere sahip olan köprünün en geniş kemer uzunluğu 12 metredir. Köprü halen taşıt ve yaya trafiğine açık olarak kullanılabilmektedir. Yapımındaki ustalıktan dolayı günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir.
Şahruh Köprüsünün Sırrı Ne?
Sarıoğlan ilçesinde Karaözü köyü sınırları içerisinde yer alan Şahruh Köprüsü, bir sırrı bünyesinde halen barındırmakta. Köprünün sol tarafındaki üst korkuluk taşlarının arasında geniş ortası oyuk bir taş bulunmakta. Oyuğun genişliği bir insan sırtını içine alabileceği boyuttadır. İnsanlar çok eskiden beri sırtlarını bu oyuk kısma dayarlar ve sancıyı, acıyı alabileceğine inanmaktadır. Kulunç Taşı adı verilen bu yere insanlar sırtlarını dayayarak, sağa sola oynatıp tedavi olduklarına inanırlar.
Ayrıca Kulunç Taşı’na sırtlarını dayayarak, dilek tutulması da yaygın bir inanıştır.

O Proje İçin Kayseri'de Geri Sayım Başladı! O Proje İçin Kayseri'de Geri Sayım Başladı!

Kayseri’de 8 Kemerli Şahruh Köprüsünün Sırrı Ne (1) Kılınç Taşı

Kulunç Taşı

Kulunç Taşı ile ilgili bir diğer merak uyandıran konu ise taşın tam olarak Kıble’yi göstermesidir. Geçmişte mihrap olarak kullanıldığı bilinmektedir. Göçebe olarak yaşayan yada Doğu ve Batı’nın geçiş güzergahında bulunan bu köprüde yer alan Kulunç Taşı’nın sayesinde kıbleye yönelip toplu bir şekilde namaz kılındıkları bilinmektedir. Köprünün hemen yanında olan handa konaklayarak, taşın karşısında saf tutarak namaz kılınmaktadır. 
Bütün bunların ışığında Şahruh Köprüsü’nün özel olduğuna inanılmaktadır.

Kayseri’de 8 Kemerli Şahruh Köprüsünün Sırrı Ne (1) Kılınç Taşı

Kaynak: Özel Haber