ERÜ’de Kozmik Söyleşi ve Bilim Etkinliği Düzenlendi ERÜ’de Kozmik Söyleşi ve Bilim Etkinliği Düzenlendi

 

Türkiye, İran, İsrail, Filistin, Güney Kıbrıs, Mısır, Bahreyn, Ürdün ve Pakistan ortak bir projeyle Ortadoğu'nun CERN'ini Ürdün'de inşa ediyor.

Ortadoğu'nun en geniş katılımlı bilim ve araştırma merkezi olacak SESAME, 2015'te faaliyete geçecek ve bölgenin ilk senkrotron parçacık hızlandırıcısına ev sahipliği yapacak. Dünyada 60 adet bulunan bu alet sayesinde bilim insanları özgün maddelerden virüslere kadar birçok konuda insanoğlunun ufkunu genişletecek araştırmalara Ürdün'de imza atabilecek.

SESAME Yönetim Konseyi Başkanlığını CERN eski direktörü İngiliz fizikçi Prof . Chris Llewellyn Smith yürütüyor. Farklı ülkelerdeki bilim camialarının baskıları sonucu projenin hayata geçebildiğini belirten Prof. Smith "Bilim ortak bir dildir. Bu dili konuşursak hayatın diğer alanlarında da güven köprüleri oluşturabiliriz" dedi.

'İRAN VE İSRAİL HALKLARININ ÇIKARLARI ÇATIŞMIYOR'. 

Proje alanını gezen İngiliz BBC de "Güney Kıbrıs ve Türkiye delegasyonları, İsrail ve Filistin'den temsilciler aynı masa etrafında toplanmıştı. Bölgedeki gergin havaya rağmen herkes işini yapmaya çalışıyordu" ifadeleriyle Prof. Smith'in ifadelerini destekledi.

Projede görev alan İsrailli fizikçi Eliezer Rabinovici ise "Proje inanılması güç bir umut ışığı yayıyor. Bölge zor bir dönemden geçiyor. Belki de işler daha da kötüye gidecek. Ancak biz bilim insanları İran ve İsrail halklarının uzun vadede çıkarlarının çatıştığını düşünmüyoruz" dedi.

Aşama aşama inşa edilen projenin son aşaması için İsrail, Ürdün, İran, Pakistan ve Türkiye 5'er milyon dolar hibe etti. SESAME konseyi 2011'in Aralık ayında Ankara'da toplanmıştı.