Hikâyeden ders alan alır, almayan kendi bilir.Siz değerli okuyucularıma bir hikâye anlatacağım. Hikâyeden ders alan alır, almayan kendi bilir.


Hikayemin kahramanları


Prof. Dr. Namık Kemal Erol


Prof. Dr. Nihat Kalay


Prof. Dr. Ramazan Topsakal


Hikayenin geçtiği mekan ve kurumlar


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi


Kayseri Memorial Hastanesi


Erciyes Kartal Hastanesi


Kayseri Sosyal Güvenlik Kurumu


Hikayenin konusu


Paraya tatmin olmayan hastane ve profesörler


İnsanlık için en büyük hizmetlerden birisi, hasta tedavi etmek, yeni tedavi yöntemleri geliştirmektir. Bu hizmet, aynı zamanda dinimiz içinde, çok kutsal bir değerdir.


Bir insanın profesör olması hiçte kolay bir şey değil. Yıllarca okuyup araştırmalar, bilimsel çalışmalar yapıp, makaleler yayınlaması lazım. Tabi bunlar yeterli mi? Bence yeterli değil.


İnsanlığa hizmet eden doktorun, profesörün, vatansever, biraz vicdanlı, biraz da Allah korkusunun olması gerek.


Hali hazırda ki kanunlarımıza göre üniversite hastanelerinde tam zamanlı çalışan bir doktor, başka hastanelerde çalışamaz. Hikâye kahramanlarımızdan biri olan Prof. Dr. Nihat Kalay Devlet’te, yani üniversite hastanesinde tam zamanlı olarak çalışıyor. Kalay’ın dışarıda herhangi bir hastanede çalışmasının yasak olmasına rağmen, üniversite dışında, özel hastanelerde çeşitli ameliyatlar yaptığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Namık Kemal Eryol’a gelince, hem üniversitede çalışıyor, hem de yasal izinli Memorial Hastanesi’nde çalışıyor. Prof. Dr. Ramazan Topsakal ise Özel Erciyes Kartal Hastanesi’nde çalışıyor.


Geçtiğimiz günlerde Takvim gazetesi ‘Eryol var’ başlığı ile manşetten bir haber yaptı. Haberin özetinde, Namık Kemal Eryol, basına yaptığı bir açıklamada, 72 yaşındaki bir hastanın, ameliyatsız anjio ile kalp kapak değiştirdiği söylüyordu. İtiraz ise üniversite hastanesinde mesai arkadaşı, Prof. Dr. Ramazan Topsakal’dan geldi. Topsakal itirazında ‘Namık Kemal Eryol’un böyle bir ameliyat yapabilmesinin mümkün olmadığını, bu ‘evar’ işlemini hastaneye davet ettiği, Nihat Kalay’a yaptırdığını iddia etti.
İşte benim hikâyem ise burada başlıyor.


Erciyes üniversitesi, Tıp fakültesi Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi’ne 72 yaşında bir hasta tedavisi için gidiyor. Hastanın kalp kapağının değişmesi gerekiyor. Bu hasta üniversite hastanesine gidince ilk olarak hangi profesör ile görüşüyor onu bilmiyorum. Kayıtlar incelenirse ortaya çıkacaktır. Bu tedavi (ENVAR/TEVAR) adı her ne ise Erciyes Üniversitesi’nde yapılmayıp, hasta profesör tarafından özel hastaneye yönlendiriliyor. Ülkemizde üniversite hastaneleri, maddi sıkıntı içerisinde olduğu için birçok ameliyatta medikal malzeme yetersiz kaldığı ifade ediliyor. Hasta, üniversite hastanesindeki Prof. tarafından, özel hastaneye yönlendiriyor. Bu yönlendirme, medikal malzeme eksiği olduğu için mi, yoksa, özel hastane üzerinden para kazanmak için mi onu ben bilemem. Kayseri SGK müfettişleri ERÜ müfettişleri, İl Sağlık Müdürlüğü müfettişleri sağlıklı bir soruşturma yaparsa, her şey ortaya net çıkacaktır.


72 yaşındaki hasta, üniversitedeki profesör tarafından Kayseri Özel Memorial Hastanesi’ne yönlendiriliyor. ERÜ hocası olan, Namık Kemal Eryol, 72 yaşındaki hastanın Memorial’de, ameliyatsız kalp kapağını değiştirdiğini söylüyor. Halbuki, bu işlem (ameliyatsız kalp kapağı değiştirme) Eryol’un uzmanlık konusu olmadığı için, üniversite hastanesindeki mesai arkadaşı Nihat Kalay tarafından özel hastanede yapılıyor. Bu olayın detayına vakıf olan ERÜ’de Prof Dr. Ramazan Topsakal gerçekleri kamuoyuna açıklıyor.


Bu olaydan kimler kar ediyor kimler zarar ediyor. Kimler mağdur ediliyor, ona bir göz atalım.


* 72 Yaşındaki hasta tedavi edildiği için mutlu. Tedavisi üniversite hastanesinde olsaydı para ödemeyecekti. Ama Memorial Hastanesi’nde olduğu için 100 bin lira Prof. Dr. Namık Kemal Eryol’a para ödemiş


*Prof Dr Ramazan Topsakal, meslektaşlarının yaptığı haksızlığı deşifre etti.


*Prof. Dr. Namık Kemal Eryol Özel Memorial hastanesinde yapmadığı bir tedaviyi yapmış gibi gösterip, reklam yaptı. Bu operasyondan para alıp almadığı bilinmiyor.


* Prof Dr. Nihat Kalay Erü Tıp Fakültesi’nde tam zamanlı çalışmasına rağmen, özel hastanede, tabiri caizse kaçak kesim yapıyor. Malzeme parası adı altında 100 bin lira para almış.


* Erü Tıp Fakültesi, kadrosunda çalışan hocası ve imkânı olmasına rağmen, hastayı tedavi etmediği için zarara uğradı.


* SGK sonuçta hastaların tedavi giderlerini hastanelere Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor dolayısıyla SGK dolandırılmış devlet zarara uğratılmış oldu.


Kayseri SGK İl Müdürlüğü bu konulara çok hassasiyet gösteriyor. İl Müdürü Hacı Ali Hasgül taviz vermiyor. Bu olayı da detaylı inceleyip devletin zarara uğratılmasına müsaade etmeyecektir. İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mustafa Çalış da gerekli soruşturma açarak, varsa yasal olmayan işler gereğini yapacaklarını umut ediyoruz. Profesör doktorlarımıza da tavsiyem var elbette. Allah çok versin zaten ülke de kişi başında düşüne gelirde en üst seviyelerde kazanıyorsunuz. Yapacağınız tedavilerde elinizi vicdanınıza koymanızı bekliyoruz.