Bakan Kacır, 'Nuri Demirağ'ın Önü Kesilmiş, Akamete Uğratılmış' Bakan Kacır, 'Nuri Demirağ'ın Önü Kesilmiş, Akamete Uğratılmış'

Teknolojinin son dönemdeki gelişimi büyük bir ilgi uyandırırken, yapay zekâ Türkiye'nin dikkatini çeken en önemli konulardan biri haline geliyor. Sektör liderleri, Altınbaş Üniversitesi'nde düzenlenen "Üretken Yapay Zekâ Zirvesi"nde yapay zekanın değerlendirilmesi ve geliştirilmesi üzerine bir araya geldi.

160 Ülke Arasında 47'nci Sırada

Zirvede, Türkiye'nin Uluslararası Yapay Zekâ Endeksi'nde 160 ülke arasında 47'nci sırada olduğu hatırlatıldı ve sektöre yapılan yatırımların arttığına dikkat çekildi. Uluslararası Yapay Zekâ Endeksi'ne göre henüz yeterli seviyeye gelinmemiş olsa da, yapay zekânın ivmesinin yukarı yönlü hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.

Tanıtım Lansmanı Yapıldı

Toplantıda, Türkiye'de İş Dünyası dergisinin Mart sayısının tanıtım lansmanı da gerçekleştirildi ve yeni fikirlere kapı aralandı. Sektör temsilcileri, Altınbaş Üniversitesi'nde bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.

'Yol Haritasını Çizecekler'

Üretken Yapay Zekâ Zirvesi hakkında konuşan Türkiye İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, "Burada Üretken Yapay Zekâ Zirvesi'nin hazırlık toplantısını yapmak için buluştuk. Bu toplantı, Haziran'da düzenleyeceğimiz büyük yapay zekâ toplantısının hazırlığı olacak. Bugün burada fikir alışverişinde bulunacağız. Enerji sektöründen, lojistik sektörüne çok değerli konuklarımız var. Konuklarımız, yapay zekâ zirvesinde nasıl bir çalışma yapacağımızın yol haritasını çizecekler" dedi.

'Gelecekte Hayatımızı Ne Kadar Çok Değiştireceğinin Farkındayız'

Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Altınbaş ise, "Üniversite olarak yapay zekânın gelecekte hayatımızı ne kadar çok değiştireceğinin farkındayız. Bu konuyla ilgili bir inovatif merkez de kurduk. Aynı zamanda özel sektöre de bu konuda danışmanlık vererek, ülke ekonomisine olan katkısını daha da artırarak devam etmelerini hedefliyoruz. Dolayısıyla bugünkü etkinliğin ev sahipliğini yapmaktan son derece mutluyuz. Bir değişim furyası içindeyiz. Bazen bu değişime uyum sağlamakta zorlansak da, bu sürece uyum sağlamak zorundayız" şeklinde konuştu.

'Faydalanmamak Gelişmenin Dışında Kalmak Demek'

Üretken yapay zekânın artık bütün teknolojilerde kullanılmaya başlandığını belirten Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Gelişmenin dışında kalmadan bu teknolojiyi iş yapış süreçlerimize mümkün olduğunca dahil etmemiz lazım. Biz de yapay zekâdan oldukça fazla yararlanıyoruz. Örneğin satış, istatistik veriler ve robotik aramalarda sıklıkla kullanıyoruz. Üretken yapay zekâdan faydalanmamak gelişmenin dışında kalmak demek” 

'Tehdit DeğiL Fırsat'

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz yapay zekanın insan arayışı ve merakının ürünü olduğunu söyleyedi. Sanayi ve teknolojinin fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Akyüz, yapay zekayı tehdit değil bir fırsat olarak gördüklerinin vurgusunu yaptı.

Kanal Grup Başkanı Kübra Odabaş Taşlı, konuşmasında Dijitalleşme ve inovasyon’un önemini açıkladı. Bu kapsamda rekabet avantajı olduğunu vurgulayan Taşlı finansal sektörde işlerin çok değiştiğini de sözlerine ekledi.

'İşsizlik Olabilir'

Onicorn Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Melek Yatırımcı Gökhan Akar, yapay zekanın anlaşılmaya çalışıldığını belirtti. Tehdit mi Fırsat mı sorusunu soran Akar alt yapısının 2010’dan beri yapıldığını aktardı. Gökhan Akar yapay zeka sonucunda işsizliğin olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yapay zekâyı karar verici olarak kullandığını söyleyen Akar, bir e-ticaret sitesinin takibini ve gelişimini inceleme noktasın da yapay zekâdan yararlandıklarını ve bu sayede daha kesin sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Kaynak: İHA