Turan, '24 Mart Dünya Tüberküloz Günü' kapsamında önemli bilgiler paylaştı. Tüberküloz hastalığının ölümcül seyredebileceğini ve vücutta ki bütün organlarda enfeksiyon yapabileceğini belirterek şunları söyledi: "Tüberküloz, bakterinin vücutta yapmış olduğu enfeksiyonun genel tanımıdır. Tüberküloz, vücutta birçok organda, akciğerde, kemiklerde, böbreklerde, beyinde ve aklınıza gelebilecek her yerde bir enfeksiyon oluşturabilir.

Koronavirüs Bitti Kuş Gribi Başladı! İlk Vaka Görüldü Koronavirüs Bitti Kuş Gribi Başladı! İlk Vaka Görüldü

Tüberkülozun seyri tuttuğu organa göre değişiklik gösterebilir. Biz akciğerleri tuttuğunu varsayarak, en sık belirtilerini öksürük daha sonra balgam, kanlı balgam, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık olarak sayabiliriz. Bu belirtiler gün içerisinde haftalar içerisinde gitgide ağırlaşır ve daha da derinleşir. Bu tarz belirtilerden birisinin uzun süre olması durumunda tüberküloz mutlaka akla gelmelidir" diye konuştu.

Verem

Tedavi Edilmezse Ölümcül olabilir

Turan, tüberküloz hastalığının tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabileceğinin altını çizerek, "Tedavi edilmeyen aktif verem hastalığı genellikle akciğerleri etkiler, ancak kan dolaşımına geçmesi durumunda damar yoluyla böbrekler, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organlarına da yayılabilir ve enfekte olan organa göre farklı belirti ve semptomlar ortaya çıkabilir" dedi.

Hastalar En Az 6 Ay Süreyle Tedavi Görüyor

Tedavi süreci hakkında bilgiler veren Dr. Turan, bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımının çok önemli olduğunu; ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılığın büyük oranda azaldığını, tedavisini önerilen sürede eksiksiz şekilde kullanan hastaların büyük oranda şifa bulduğunu dile getirdi.

Editör: Ülkü Şimşek