Cumhuriyet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Onur Başbuğ, ‘kedi tırmalaması ile ortaya çıkan ‘kedi tırmığı’ hastalığına dikkat çekti.

Yaptığı açıklamalarda, son yıllarda hastalığın giderek arttığına ve vatandaşların dikkat etmesi gerektiğine değinen Dr. Onur Başbuğ, “Ne yazık ki, kedilerde belirgin semptomlar gözlenmediğinden, insanlar kedilerini sağlıklı olarak algılayıp bu hastalıktan habersiz bir şekilde hastalığa yakalanabilmektedirler. Son yıllarda yapılan birçok çalışma, hastalığın her yıl arttığını göstermiştir. Özellikle çocuklar bu hastalık için risk altındadırlar, çünkü sağlıklı bireyler belirgin bir semptom göstermeksizin hastalığı atlatırken, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş çocuklarda hastalık ortaya çıkabilir ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.

Kanser Ve HIV Hastaları Dikkat!

Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı, “Bunun yanı sıra kanser ve HIV hastalarının da dikkat etmeleri gerekmektedir. Normal sağlıklı bireyler hastalığı belirgin semptomlar göstermeden atlatabilirlerken, bağışıklık sistemi zayıflamış veya tam olarak gelişmemiş bireylerde hastalık ciddi şekilde seyredebilir ve ne yazık ki istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Kediler Semptom Göstermiyor!

Kedilerin semptom göstermediği için kedi sahiplerinin düzenli kontrol yapmaları gerektiğini vurgulayan Başbuğ,  “Bu hastalıkta özellikle dikkat etmemiz gereken nokta, kedilerde klinik semptomların görülmemesidir. Dolayısıyla, kedileri sağlıklı olsalar bile, kedi sahiplerinin düzenli aralıklarla pire ve kene mücadelesi yapmaları gerekmektedir. Ayrıca Kedi tırmığı hastalığının en büyük nedenlerinden biri, dışarıdaki kedi kavgalarıdır. Evcil kediler, dışarıdan herhangi bir kediyle kavga ettiğinde bu hastalığı kolaylıkla yakalanabilirler. Bu nedenle, veteriner hekimlerle düzenli olarak işbirliği içinde olunmalıdır” diye konuştu.

Sokak Kedilerine Dikkat Edin

Sokakta bulunan kedilerin hastalığı bulaştırabileceği bu yüzden temastan kaçınmamız gerektiğini belirten Dr. Onur Başbuğ, temasta bulunulduysa eğer ellerimizi dezenfektan yardımıyla temizlemeli ya da bol köpüklü bir biçimde yıkamalıyız diyerek; “Bu basit yöntemlerle hastalıktan kaçınabiliriz. Kedi tırmığı hastalığının temel problemi, pirelerin taşıyıcı olmasıdır. Bu pireler, dışkılarıyla kedinin çeşitli yerlerine etkenleri bulaştırabilirler.

Kayserililer Dikkat! İç Anadolu'da Hızla Yayılıyor Kayserililer Dikkat! İç Anadolu'da Hızla Yayılıyor

Uzmanlar Uyardı! Kedi Tırmığı Hastalığına Dikkat!

Kediler Patileriyle Bulaştırabilir

Bunun kediler ve insanlar ve pireler arasında bir döngü olduğunu vurgulayan Başbuğ, “Pireler, kedi ve insan arasında dolaşım gösteren bir sirkülasyon oluşturur. Etkenler kedinin kanında bulunabilir. Kediler, patileriyle tırmalayarak veya yalayarak bu etkenleri temas ettikleri yere bulaştırabilirler. İnsanlar da bu yerlere temas ettiklerinde veya kediler insanları tırmaladıklarında veya ısırdıklarında hastalığa yakalanabilirler.

Kesin Bir Tedavi Yöntemi Yok

Gerekli tedbirler alınmalı çünkü kesin bir tedavi yok diyerek sözlerine son veren Uzman Veteriner Dr. Onur Başbuğ, “Hastalığımızla ilgili olarak kedilerde tam olarak etkili bir tedavi yöntemi şu anda bulunmamaktadır. Uzun süre antibiyotik tedavisi uygulanabilir, ancak kesin bir tedavi yöntemi henüz mevcut değildir. Kedilerden insanlara geçen birçok hastalık vardır, bu hastalığımızda olduğu gibi, dışarıdaki kedilerle temas etmekten kaçınmamız ve gerekli hijyenik tedbirleri almamız son derece önemlidir

Kaynak: İHA