Bütün bunların dışında yapay zeka, yalnızca insanın yapacağı düşünülen bir çok alanı ele geçirmiş görünüyor. Bunlardan bazıları makale yazmak, hikaye yazmak gibi konularda da epey ilerleme kaydederken. İnsan duygularının yoğun hissedildiği edebiyat ve şiir gibi konularda da başarı elde etmiş gözüküyor.

Bu kapsamda konuyla ilgili açıklamalar yapan Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, “Yapay zeka bilindiği üzere insan düşünce ve davranışlarını daha hızlı bir şekilde işleyebilen yapılar diye karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar ona soru sorabiliyorduk ya da bir konuda danışabiliyorduk.

Artık iş o kadar gelişti ki iş hayatının içerisinde de birçok yerde kullanabiliyoruz. Bunlara da tamam derken bir anda edebiyatta da karşımıza çıkmaya başladı. Ben de denemiştim daha önce. Mesela 'Erciyes’le ilgili bir şiir yazar mısın?' diye sorulduğunda gerçekten çok da güzel bir şiir yazdı.

Bilgi Yarışmasında Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rüzgarı! Bilgi Yarışmasında Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rüzgarı!

Altına not düşmesem bir şairin yazdığı da düşünülebilirdi. İş artık kitap yazma seviyesine geldi ve şöyle ilerliyor; örneğin ekonomik gelişmeler hakkında ya da iktisat hakkında, spor hakkında konuyu belirliyorsunuz ve kitap yazmak istediğinizi söylüyorsunuz. 'İçindekileri oluşturur musun?' diyorsunuz ve yapay zeka içindekileri sizin için madde madde oluşturuyor. Daha sonra bu maddeleri de aşarak ilerliyor ve bunları toplayıp bir araya getirdiğiniz zaman da bir kitap haline gelmiş oluyor” diye konuştu.

Yapay zekanın son yıllarda inanılmaz derecede mesafe katetmiş olması, edebiyat alanında da bir çok kişiyi sıkıntıya sokabileceğini gözler önüne seriyor. Son zamanlarda yapay zeka uygulamalarından içerik üreten sayısı çok fazla artmışken ilerleyen günlerde bununla ilgili yapılacak bir yasal düzenleme buna son verebilir. 

Yapayzekahakkındauyardı (1)

Yapay zeka tarafından oluşturulan yazı içeriklerinin telif konusunda sıkıntılar çıkarabileceği öngörüsünde bulunan Bilişim Uzmanı, “Genel anlamda baktığımızda biraz daha telif haklarını ortadan kaldıracak. Yani artık 'Bu kitabı ben yazdım' diyemeyeceğiz. Bu sonuçta anonim hale gelmiş olacak. Bununla birlikte şu an hukuki anlamda da çalışmalar devam ediyor ama ne yazık ki işin içinden çıkmak çok fazla mümkün değil.

Yapay zeka bir fotoğraf oluşturabiliyor, resim çizebiliyor, portre oluşturabiliyor. Bunların da telif haklarının kime ait olacağı bilinemiyor. Ya da bir şiir veya kitap yazılıyor, bunun telif hakları kime ait olacak bu konu netlik kazanamıyor. Bu büyük bir tehlike. Tabii bununla birlikte kontrolünün de yapılması çok zor. Yani buradaki bilgilerin doğruluğunu da denetlemek başlı başına bir iş haline gelecek. Bu da bir takım zafiyetleri ortaya çıkaracak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA