Yağ Tüketimini Sıfırlamayın

Diyet denildiğinde aklınıza ilk yağ tüketimini sıfırlamak gelmesin. Ancak fastfood, paketli gıdalar ve kızartmalar gibi yüksek doymuş yağ oranı fazla olan besinlerden kaçmamız gerekir. Bu tip gıdalar yerine avakado, ceviz, fındık, zeytinyağı gibi gıdaların tüketilmesi sanılanın aksine ağırlık kaybını kolaylaştırmaktadır.

Düşük Protein Alımından Kaçının

Yetersiz protein alımı; metabolizma hızı ve kas sentezini azaltmakta, ödem artışına neden olur. Özellikle yağ kaybı, kas artışı amacıyla yapılan egzersizlere mutlaka yeterli protein alımı da eşlik etmeli. Beslenmenize daha çok kefir,balık,  yumurta ekleyerek diyetinizin protein içeriğini artırabilirsiniz.

Karbonhidrat Alımından Korkmayın

Yağ yakımı metabolizmasında karbonhidrat almanın önemi büyüktür. Karbonhidrat içeren gıdaları diyetten kontrolsüzce çıkarmak; daha fazla acıkma hissi, tatlı isteği ve porsiyonlarınızın büyümesine neden olabilir. Beslenmenize lif içeriği yüksek sağlıklı karbonhidratları karabuğday, bulgur, kurubaklagiller, tam buğday, yulaf vb. porsiyon kontrolü yapılarak eklenmeli.

Balık

Sebzeleri Her Öğününüze Ekleyin

Sebzeler yüksek lif, vitamin ve mineral içerir. Özellikle potasyum içeriği yüksek sebzeler ıspanak, pazı, marul, maydanoz, havuç gibi ödem atımını kolaylaştırır. Sebze tüketimi ile tokluk süresi de uzamaktadır.  İçerisinde tüm besin gruplarını içerecek şekilde hazırladığınız ana öğün salataları ile ödem atımını kolaylaştırabilir.

Daha Çok Hareket Edin

Hava sıcaklıklarının artışı daha az hareket etmek için ürettiğimiz bahaneleri de azaltmamıza yardımcı oluyor. Hareket etmek metabolizmayı hızlandırır, hormonal değişimler ile diyete motivasyonu artırır.

Su Tüketimini Artırın, Kafeini Sınırlayın

Kafein, diüretik etki yaratarak vücudunuzu susuz bırakır. Günlük ihtiyacınız olan sıvı miktarını almanız metabolizmayı hızlandırır, ödem atımını sağlayarak vücudu toksinlerden arındırır.

Salata

Şekerli Içeceklere Dikkat Edin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Havaların ısınmasıyla birlikte dondurma, şekerli ve gazlı içecekler, meyve suları, kremalı/şuruplu kahve tüketimi artmakta ve bu durum kilo artışına neden olmaktadır. Diyetinizdeki bu tip gıdaların yerine sade maden suyu, şekersiz soğuk kahveler ve ev yapımı şekersiz sebze/meyve içecekleri ekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin!

Uyku düzenindeki bozulmalar, açlık-tokluk durumunu etkileyen hormonlarda dengesizlikler meydana getirir. Yetersiz uyku sonucu oluşan yorgunluk ise hem besin alımını etkilemekte hem de fiziksel aktivitenin azalmasına neden olur.

Bağırsak Sağlığınızı Destekleyin

Bağırsak sağlığı ağırlık kaybını etkileyen faktörler arasında yer alır. Bağırsak sağlığını korumak veya geliştirmek için günlük ihtiyacınız olan lifi 25-35 gr almalı, kefir gibi fermente gıdaları tüketmeliyiz.

Sporr

Şok Diyetlerden Kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Çok düşük kalorili veya tek tip gıdaları içeren şok diyetler kas ve sıvı kaybına neden olmaktadır. Tartıda hızlıca eksilen o rakamlar aslında yağ kaybını yansıtmamaktadır. Ayrıca bu amaçla kontrolsüz bir şekilde kullanılan besin destekleri ise karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere sağlığa ciddi zararlar verebilme hatta hayati riske bile yol açabilmektedir. Bu nedenle şok diyetlerden kesinlikle uzak durun” dedi.

Uzmanı Uyardı! Bu Yöntemler Ölüme Götürüyor Uzmanı Uyardı! Bu Yöntemler Ölüme Götürüyor

 

Editör: Ülkü Şimşek