Gündem

12 askerin şehit olmasına neden olmuştu! Metan gazı nedir?

Pençe-Kilit Harekatı’nda mağarada metan gazına maruz kalan 12 askerin şehit olması, bu gazın nasıl oluştuğunu ve tehlikelerini gündeme getirdi. Peki, metan gazı nedir nasıl oluşur? Detaylar haberimizde…

Abone Ol

Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde metan gazına maruz kalan 12 askerin şehit olması sonrası, metan gazının ne olduğu merak ediliyor. Kimyasal formülü CH4 olan metan, kapalı alanlarda oksijen seviyesini düşürerek boğulma ve patlama riski yaratabilir.

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde mağarada yürütülen operasyonda metan gazına maruz kalan 19 askerimizden 12’sinin şehit olması üzerine metan gazının ne olduğu araştırılıyor. Metan gazı, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından birisi olarak bilinirken çöplerdeki metandan yakıt elde edilebiliyor. Zehirli değildir; ancak kapalı ve havasız ortamlarda biriktiğinde oksijen seviyesini düşürerek boğulmalara yol açabiliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, operasyon sırasında metan gazına maruz kalan askerlerden 12’sinin şehit olduğunu açıkladı. Bunun üzerine metan gazının ne derece tehlikeli olduğu araştırılıyorken bu gazın küresel ısınmaya neden olduğu biliniyor.

Metan gazı nedir?

Kimyasal formülü CH4 (Karbon ve 4 Hidrojen atomu) olan bileşik, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Metan gazı, hem topraktan hem de insan vücudundan doğal yollarla çıkabilir. Normal şartlarda zehirli olmasa da, kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda birikerek ortamdaki oksijenin azalmasına neden olur. Bu durum, özellikle uzun süreli maruz kalındığı takdirde boğulma riskini artırır. Ayrıca, metan gazı ateşle temas ettiğinde kolayca tutuşabilir ve patlayıcı bir tehlike oluşturabilir.