Manşet

“12 Değil 2 Personelde Kanser Şüphesi”

Haber-Foto: Şeyda AŞATIR/ Geçtiğimiz gün internet sitelerinde yer alan, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli 12 röntgen teknisyeninin ‘Troid Kanseri’ne yakalandığı haberlerine ERÜ Tıp Fakültesi’nden açıklama geldi. Başhekim Prof. Dr Kudret Doğru,“12 değil iki personelde kanser şüphesi vardı. Onlar da sağlığına kavuştu” dedi. 

Abone Ol

 

Başhekim Prof. Dr Kudret Doğru, Radyasyon Güvenlik Kurulu Başhekim Yardımcısı Prof. Dr Mustafa Kula ve İş Sağlığı ve Güvenliği Birim sorumlusu Doç. Dr Elçin Balcı, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli 12 röntgen teknisyeninin ‘Troid Kanseri’ne yakalandığı iddiasını ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

12 kişinin troid kanseri olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Başhekim Doğru, şunları söyledi: “Bizim hastanelerimizde 2015 yılından itibaren aktif çalışan bir İş Sağlığı Güvenliği Birimi var. Bu birim tarafından yapılan rutin kontrollerde ortaya çıkan bazı hastalıklar var.  Yaklaşık 3 bin sağlık çalışanının olduğu bir kurumdan bahsediyoruz. 3 bin çalışan sağlık muayenesinden geçirilirken bu kişilerin 150 kadarı radyasyonlu ortamda çalışanlardır. Bu tetkikler sırasında radyasyonlu ortamlarda çalışanlara, bazı tetkikler yapılması gündeme geldi. 

İş sağlığı ve güvenlik kurulu ile konuşarak karar aldık bu kişilere radyasyon koruyucu gözlük gibi troid koruyucusu gibi çalışma ortamlarında gereken bütün ekipmanlarının yanında, radyasyon çalışanlarına ilaveten kontrollerden geçmesi ve bu sırada ortaya çıkan olumsuzlukları tespit etmek amacıyla rutin muayenelerini yaptık. Şuana kadar 12 kişi de troid olduğunu tespit ettik.  Bunların iki tanesinde kanser şüphesi tespit ettik. Bunlara da erken evrede müdahale edilip sağlığına kavuştu. Şimdide hastanemizde çalışmaya devam ediyorlar.” 

İş Sağlığı ve Güvenliği Birim Sorumlusu Elçin Balcı haberde ki gibi bir ihmalin söz konusu olmadığını söyleyerek, “Periyodik olarak muayenelerini yapıyoruz. İşe giriş muayenelerinin ardından işçi için yapılacak en önemli şey zaten periyodik muayenedir. Muayenelerini yaptıktan sonra çalıştıkları birimlere göre riskler göz önünde bulundurarak, kişilerde bir vakıa, hastalık tespit ediliyorsa gerekli tedavisi yapılıyor. İş sağlığı açısında görev yeri değişikliği gerekiyorsa görev yeri değiştiriliyor. Bu iki hasta için söylüyorum. Görev yeri değişiklikleri kişi ile görüşülmeden kurul tarafından karar verilir.” İfadelerini kullandı.