Bakan Kacır paylaşımında, ‘Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sürdürdüğümüz 2024-2028 GAP Eylem Planında yer alan projeler tek tek hayata geçiyor’ ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin en büyük tüneli
Kacır, ‘Silvan Tüneli, 13,2 km uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük sulama tüneli olarak 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacak’ dedi.
Mehmet Fatih Kacır, ‘305 bin kişiye istihdam, ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı sağlayacak bu proje, GAP Eylem Planımızın somut adımlarından biri. Toplam 496 milyar TL yatırımla 570 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak GAP Eylem Planı, bölgesel kalkınmada yeni bir dönemin kapılarını aralıyor’ ifadelerini kullandı.
Kacır, ‘GAP’ta üretim, kalkınma ve istihdam hız kesmeden devam edecek’ dedi.
GAP nedir?
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en etkin olarak uygulananıdır. GAP, entegre bölgesel kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir insani gelişme felsefesi ile uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir projedir.
Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin ortalama yüzde 10,8’ i civarındadır.
GAP’ın temel hedefleri; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bu Bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmaktır.