Gündem

Mobolla Antik Kenti'nde 4 Bin 500 yıllık yerleşim gün yüzüne çıkıyor

Abone Ol

Bakanlık ve YİKOB'dan Mobolla Antik Kenti'ne Destek

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Muğla Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) desteğiyle yürütülen Mobolla Antik Kenti kazı çalışmalarına, Menteşe Belediyesi de lojistik destek sağlıyor. Menteşe ilçesine hâkim bir tepede yer alan Mobolla'nın bilimsel kazı danışmanlığını ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Adnan Diler yürütüyor.

Mobolla Antik Kenti'nin Savunma Yapıları ve Kaya Mezarları Dikkat Çekiyor

4 bin 500 yıllık kesintisiz yaşam izlerinin bulunduğu tahmin edilen Mobolla Antik Kenti, Anadolu'nun savunma amaçlı yerleşim geleneğine uygun biçimde inşa edilmiş. Kentin dışında çok sayıda kaya mezarı yer alırken, iç bölgelerde ise taş evler, meskenler, kutsal alanlar ve yağmur suyunu toplayan dikey kaya sarnıçları bulunuyor.

Kazılar Yeniden Başladı: İlk Hedef Kaya Mezarlar

2000’li yılların başında yüzey araştırması yapılan Mobolla Antik Kenti’nde, 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yeniden kazı çalışmaları başlatıldı. Prof. Dr. Adnan Diler'in bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılarda, antik kentin tırmanma başlangıcından ana giriş kapısına kadar olan alandaki kaya mezarlar tespit edildi.

Ziyaretçilere Hem Yaya Hem Araçla Ulaşım İmkânı

Kazı çalışmalarının ilk etabında kentin giriş kapısı ve sur duvarlarının bir bölümü ortaya çıkarıldı. Kale içindeki meskenlerde ise kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Antik kente yaya olarak ulaşım sağlanabildiği gibi, İkizce yolu üzerinden araçla da kolaylıkla ulaşmak mümkün. Ziyaret güzergâhı üzerinde yer alan kalıntılar da açığa çıkarılıyor.

Anadolu’nun Yerli Yerleşim Modeli ile İnşa Edilmiş

Prof. Dr. Adnan Diler, yerleşimin tamamen Anadolu geleneğine uygun yapıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Mobolla Kalesi'nin yerleşme modeli, Milas Beçin Kalesi gibi tepede konumlanmış ve koruma amaçlı inşa edilmiş bir modeldir. Sur dışında kaya mezarları, içinde ise kale evler, meskenler, kutsal alanlar ve sarnıçlar bulunuyor. Açığa çıkardığımız kutsal alanlar ve kale çanakları, Tunç Çağı, Hititler, Demir Çağı, Urartu ve Frig uygarlıklarıyla benzerlik taşıyor.”

Tarihi İzler M.Ö. 13. Yüzyıla Kadar Uzanıyor

Mobolla Kalesi'nde yaşam izlerinin M.Ö. 13. yüzyıla kadar gittiğini belirten Prof. Dr. Diler, antik kentin Bizans ve Osmanlı’nın son dönemlerine kadar kesintisiz yerleşime sahne olduğunu vurguladı. Bu da bölgenin, binlerce yıllık tarihine ışık tutacak zengin bir arkeolojik mirasa sahip olduğunu ortaya koyuyor.