Ağırnas’ta Yeraltı Şehri bulundu

Abone Ol

Dehlizleri, mağaraları, yeraltı şehir kalıntılarıyla Ağırnas günümüzden en az 3000 yıl öncesinden insanların oturduğu anlaşılan bir yerleşim merkezidir.

Ağırnas’ın geçmişi ile ilgili Selçuklular dönemine ait elimizde tarihi belgeler bulunmamakta, ama Osmanlı dönemine ait 1500 yılında yapılan tahrir defterine AğırnasınKayseride bulunan 9 nahiyeden biri olan Koramaz nahiyesine tabi, 53 hane hristiyan (Gebran hane), 3 hane Müslüman, 2 adet değirmen, 4 adet bezirhanesi bulunan ve 18 bin akçe vergi ödeyen hem nüfus hem de ekonomik yönden oldukça büyük bir köy olarak kaydedilmiştir.

Kasaba nüfusunun % 95'ini Rumlar teşkil etmektedirler. 1834 kayıtlarında Ağırnas'ta 145 hane Müslüman, 28 hane de hristiyan yer almaktadır. 1875 yılı nüfus sayımında Ağırnas'ta 258 hanede 658 erkek nüfus bulunup bunların 138'i hristiyan, 560'ı Müslümandır.

Kısacası bu kasaba Hristiyanlık tarihinden beri çok eski tarihe sahip. Burada çok sayıda yer altı şehirleri çıktı, anıtlar bulundu.

Bugün belediyenin yol yapım sırasında bir çukur ortaya çıktı.

Melikgazi Belediyesi’nin yol çalışmalarında ortaya çıktı.

Neyden mi bahsediyorum?

Bir yer altı şehrinden…

Çukurun yer altı şehrinin girişi olduğu düşünülüyor.

Belediye şimdi bu çukurun üzerini yol kapanmasın düşüncesi ile örtüyor, kimse görmeden üzerini kapatıyorlar.

Yabancı ülkelerde bir taş parçası bulunsa neredeyse parlatıp süsleyip etrafını çevirip tarihi eser diye sergileyerek para kazanılıyor.

Bizde ise bulduğumuz tarihi eserlerin üzerini kepçeyle böyle kapatıyoruz.

Tarih bu şekilde yok edilmiş oluyor.

Küçük de büyük de olsa bu yapı bulunmuş, bir şekilde turizme kazandırılması gerekiyor.

Biliyorsunuz ki Ağırnas Yeraltı Şehri var. Bazı bölümlerinin milattan önce yapıldığı ve daha sonraki yıllarda da ilaveler yapıldığı, niş ve resimlerden en çok M.S 1-13. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Son yıllarda büyük bir titizlikle temizlenerek turizme açılan yer altı şehri, ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekmektedir.

Belki de bu çukur da o yeraltı şehri ile bağlantılıdır.