Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı" sonuçlandı. Türkiye’nin milli teknoloji vizyonuna katkı sağlayacak 72 stratejik projeye toplamda 39 milyar TL destek sağlanacak. Söz konusu projeler, kritik alanlarda yüksek katma değerli üretimi ve yerli kapasiteyi artırmayı hedefliyor.
Stratejik teknolojilere odaklanıldı
Desteklenecek projeler; biyoteknoloji, ileri malzeme, elektronik, yeni nesil bilgi ve iletişim teknolojileri ile afet teknolojileri gibi stratejik alanlarda yoğunlaşıyor. Bu çerçevede yapay zekâ tabanlı uygulamalardan dijital ikiz platformlarına, özel amaçlı sınai robotlardan otonom mobil robotlara, insan kaynaklı doku jenerasyonundan biyoteknolojik ilaçlara kadar birçok kritik teknolojiye yatırım yapılacak.
İthalatı azaltacak, katma değer katlayacak
Hayata geçirilecek projelerin ülke ekonomisine büyük katkı sunması bekleniyor. Özellikle yıllık 6,7 milyar dolar ithalata ve 3,6 milyar dolar cari açığa neden olan ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretimi, ekonomik bağımsızlık açısından büyük önem taşıyor.
10 yılda 558 milyar TL katma değer, 3.000 yeni istihdam
TÜBİTAK aracılığıyla Ar-Ge desteği de sağlanacak olan projelerin tamamlanmasıyla önümüzdeki 10 yıl içerisinde 558 milyar TL'lik katma değer üretilmesi ve 3.000 kişiye doğrudan yeni istihdam oluşturulması öngörülüyor. Bu yatırımlar, Türkiye'nin teknoloji üreten ve ihraç eden ülke vizyonuna büyük katkı sağlayacak.
Milli teknoloji hamlesi güçlenerek devam ediyor
Bu çağrı ile birlikte Türkiye'nin teknoloji alanındaki yerli üretim kapasitesi güçlenirken, aynı zamanda uluslararası rekabette de elini güçlendirecek adımlar atılmış oldu. Hedef, sadece bugünün değil, geleceğin teknolojilerinde de söz sahibi bir Türkiye yaratmak.