Genel

İsminin kökenini duyan şaşıyor: Oğuz Türkleri'nden Hacılar'a uzanan hikaye

Kayseri’nin ismiyle dikkat çeken, ilk defa duyanların garip bulduğu ve kökeni oldukça merak edilen ilçesi Hacılar’ın isminin kaynağı nedir? Detaylar haberimizde..

Abone Ol

Kayseri’nin doğal güzelliği, kültürü ve en önemlisi de ismi ile dikkat çeken ilçesi Hacılar’ın isim kökeni oldukça merak ediliyor. Erciyes’in eteklerinde yer alan ve yerel güzellikleri ön plana çıkan Hacılar, rivayetlere göre ismini, o sırada mahallede topluca Hacca giden hacılardan alır.

Oğuz Türkleri’nin Kayı Boyu’na mensup olan Hacılar halkı, daha sonraları İslam’ın kabul edilmesiyle birlikte topluca Hac ibadetini yapmak üzere Mekke’ye gider. Anlatılan bir hikâyeye göre, o sıralar köyün başında duran ve köylüyü yönlendiren bir ağa, peygamberi rüyasında görür. Peygamber, köyün ağasına, himayesi altında olan Hacılar halkını toplayıp hacca götürmesini söyler. Ertesi gün köy halkını toplayan ağa durumu anlatır ve topluca Mekke’nin yolunu tutarlar.
Ağanın rüyası sayesinde topluca Hac ibadetini gerçekleştiren yöre halkı, topluca hacı olur. O günden sonra Kayseri’de, o bölgede yaşayan kimselere Hacılarlı denir.

Hacılar’ın tarihi
Kayseri’nin hem ismi hem de çeşitli güzellikleriyle dikkat çeken ilçelerinden olan Hacılar, Osmanlı Tahir Defterlerine göre Cebel-i Erciyes Nahiyesine bağlı köylerdendir. Hacılar adını aldığı günden beridir köy olarak bilinen ilçe, Cumhuriyet döneminde statü değiştirir ve 1930 yılında Belediye olur. İlçe olması ise 1990 yılında Resmi Gazete ’de yayınlanan kanunla gerçekleşir.

Hacılar’ın il merkezine olan 11 kilometre uzaklığı, merkez ilçe olmasında rol oynar. Şehrin en kritik ve bilinen yerlerine olan yakınlığı ile dikkat çeken Hacılar, şehir ekonomisine de katkı sağlayan ilçelerden birisidir. Organize Sanayi Bölgesi, Cumhuriyet Meydanı ve Erciyes Dağı gibi önemli noktalara yakın olmasıyla birlikte hem kültürel hem de ekonomik anlamda Kayseri tarihin katkısı olan ilçe kış turizminin büyük ayağını oluşturur.
Kış mevsiminde artış gösteren yerli ve yabancı turistlerin Erciyes Dağına varabilmek için ilk durakları Hacılar olmalıdır. Özellikle kış mevsiminde ağırladığı turist sayısıyla dışa bağımlılığı azalan ilçede, bu sayede yerel halk için iş istihdamı da sağlanır.

Yılkı atları ve Hacılar
Kış turizmi ile öne çıkan Hacılar’ın bir diğer dikkat çekici unsurunu da yılkı atları oluşturur. Hacılar’a bağlı Hürmetçi Köyü’nde geçmişten beri oluşan bu gelenek günümüzde de turistlerin odak noktası olamaya devam ediyor. Hacılar’ın en bilinen ve hem ekonomiye katkısı hem de güzellikleriyle dikkat çeken köylerinden olan Hürmetçi’de, her sene kış aylarında doğaya salınan atlar, yaz mevsimi geldiğinde vahşi yaşama ayak uydurur ve yabanileşir.

Yıllar öncesinde ortaya çıkan bu gelecek, yaşlı ve iş görmeyen atların kışın fazla gidere sebep olmaması için uygulanırdı. Fazladan bir boğaz beslemek istemeyen at sahipleri, hayvanlarını kış gelince doğaya salar, yazın da atı bulmak üzere tekrar yola çıkardı. Geçmişten farklı olarak artık yazın özgürce yaşayan ve sürü halinde dolanan yılkı atları, turistlerin ilgi odağı olamaya devam ediyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ziyaretçilerini bekleyen yılkı atları ilçe için bir gelir kapısı oluyor.