Genel

Çin devi Alibaba.com'un Kayseri'de ne işi var?

Geçtiğimiz haftalarda Kayseri Ticaret Odası ve Sanayi Odası ile olan görüşmeleriyle dikkat çeken Alibaba.com’un Kayseri’de bulunan ticaret partnerlerini stüdyomuza davet ettik. Alibaba.com, KTO ve KAYSO ile olan işbirliklerini NSL Savunma Bilişim A.Ş. CEO’su Ömer Ünsal’dan dinledik.

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta Kayseri gündemine bomba gibi düşen Alibaba.com temsilcilerinin Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası’nı ziyaretleri, vatandaşların merakını uyandırmıştı. Çin devi Alibaba.com’un Kayseri’de yer alması ve çeşitli iş birliklerine imza atılacak olması konusunda merakla bekleyen Kayserililerin cevaplanmasını istediği soruları Ömer Ünsal’a yönelttik.

Konuyla ilgili merak ettiğimiz soruları tek tek yanıtlayan CEO Ünsal Alibaba.com ile olan ortaklılarının nasıl başladığını anlatarak konuya girdi. Ünsal, “Yaklaşık 21 yıl kadar önce e-ticaret ve e-ihracat süreçlerine giriş yaptığımız bir şirketimiz var. Özellikle son 8 senedir bu alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin süreçlerini kolaylaştırmak adına geliştirdiğimiz yazılımlarımız var. Bu yazılımlarla firmalara e-ticaret ve e-ihracat alanında, tek bir platform altında hizmet verme desteği sağlıyoruz.

Kayseri Ticaret Odası Çin deviyle masaya oturdu: Ali Baba.com'dan Kayseri hamlesi Kayseri Ticaret Odası Çin deviyle masaya oturdu: Ali Baba.com'dan Kayseri hamlesi

Alibaba.com ile olan ilişkimiz de bu süreçte başladı. Yaklaşık 5 yıl kadar önce bölge partnerliği ile başlayan ilişkimiz, iki yıl önce yazılımla ilgili geliştirdiğimiz çalışmalar ve ardından ülke partnerliği yolunda devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde, NSL Savunma Sanayii Bilişim Tic. CEO’su Ömer Ünsal, Çin heyetinden oluşan Ali Baba.com Asya Pasifik ve Türkiye Başkanı Michael Yu, Ülke Müdürü Emily Chang ile birlikte Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası’nda ağırlandı.

Bu ziyaretin detaylarına ilişkin konuşan Ünsal, “Geçtiğimiz hafta Alibaba’nın en üst düzey yöneticilerini Kayseri’de ağırladık. Bu bağlamda ana gündemimiz, şehrimizdeki üreticilerin ihracat ile ilgili serüvenlerini ve süreçlerini kolaylaştırmaktı" dedi.

CEO Ünsal ayrıca, “Alibaba.com dünyanın en büyük e-ihracat platformlarından bir tanesi. Yüzlerce ülkede kullanılan Alibaba.com’un ana amacı, içinde bulunduğu coğrafyanın üreticilerinin, ürünlerini listeleyip tüm dünyada satılabilir global ve dijital bir hale getirmektir. Dolayısıyla ana ziyaret amacımız buydu. Geçtiğimiz haftaki ziyaretlerde de yine Kayseri Ticaret Odası ve Sanayi Odasıyla birlikte buna benzer görüşmeler yaptık” şeklinde konuştu.

Geçen hafta yapılan ziyaretler kapsamında KTO, KAYSO, Alibaba.com ve NSL Savunma Bilişim Tic. A.Ş.’nin ortak projelerinden bahseden Ömer Ünsal, “2024 yılının aralık ayından itibaren Kayseri Sanayi Odası ile birlikte başlattığımız bir projemiz var. Bu kapsamda 2024 Aralık ayında, içinde Ticaret Bakanlığı’nın da bulunduğu bir etkinlik gerçekleştirdik. O etkinlikten sonra Kayseri Sanayi Odası ile birlikte 20 firmaya hizmet veren bir projeye başladık” dedi.

Projenin detaylarına ilişkin bilgilere yer veren Gülsoy, “Bu bahsettiğim proje tam anlamıyla bir yıl sürecek. Kayseri’deki üreticilere eğitim ve danışmanlık vermeye başlıyoruz. Bu proje kapsamındaki ana hedefimiz klasik yollarla ihracat yapmanın dışında Alibaba.com ile birlikte dijital bir ihracat alanı sunmak.

Yerel tedarikçilerin ihracat yoluyla dünyanın her yerinde kendilerini göstermelerini sağlamak istiyoruz. Kayseri, genel itibari ile hacimli ürün üretiyor; gerek mobilya gerek sanayi; gerekse beyaz eşya olsun. Dolayısıyla üreticilerimizin alışık olduğu yöntem klasik ihracat yöntemi. Biz bu noktada devreye girerek, firmaların e-ihracat yöntemlerine, entegre olmasını sağlıyoruz. Alibaba.com’un Türkiye ziyaretiyle, Kayseri ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası ile birlikte başlattığımız bu eğitim sürecinde, üreticilerin Globale açılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Projede 20 firma yer alacak
Kayseri Sanayi Odası ile yürüttükleri projenin başladığını ve halihazırda 20 firmaya bu konuda destek verdiklerini belirten Ömer Ünsal, “Türkiye’de ilk defa uygulanan bu projeyi Kayseri şehrimizde yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Alibaba.com’un Türkiye pazarına tam olarak girip girmediği ya da Türk firmalarıyla olan işbirliklerine yer veren Ünsal,

“Alibaba.com sadece Çinlilerin ürün sattığı bir platform değil. Yüzlerce ülkeden müşterinin araştırma yaptığı bu platformla, yine aynı şekilde yüzlerce ülkeden satıcı da bulunuyor. Bizler de bu programla birlikte tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de satıcıların kendi ürünlerini Alibaba.com platformlarına listeleyip satmalarına olanak sağlıyoruz” ifadelerini kullanırken Çin ve Amerika arasındaki kötü ilişkinin Türkiye’ye yansımalarından da bahsetti.

Ünsal, “Çin ve Amerika’nın arasında gerçekleşen ekonomik savaşlardan dolayı, Çin gerçekten Türkiye’ye büyük bir önem veriyor. Alibaba.com’un ürettiği her yeni teknoloji önce Çin’de test ediliyor ve ardından tüm dünyaya yayılmadan Türkiye’de de kontrol ediliyor” şeklinde ifadeler kullandı.

Yerel üreticiye destek
NSL Savunma Bilişim Tic. A.Ş. CEO’su Ömer Ünsal, Kayseri Sanayi Odası ortaklığı ile verilen eğitimlerin detaylarına değinerek, “Biraz önce bahsettiğim projeye dahil olmak isteyen firmalar için gerçekten kontenjanımız hızlı bir şekilde doluyor. Yaklaşık 14 ila15 firmamız eğitimler için başvurularını yaptı. Dediğim gibi sadece ilk etapta 20 firmaya eğitim verebiliyoruz. Fakat talep doğrultusunda bu sayı bakanlık onayı ile birlikte artırılabilir. Bu desteği Ticaret Bakanlığı’ndan alıyoruz. Bu eğitimlere katılmak isteyen firmalar, başvuruları Kayseri Sanayi Odası üzerinden yapabilirler. Fakat eğitime başvurmanın tek şartı firmanın Kayseri Sanayi Odası’na üye olması” dedi.

Bir gümrük meselesi
Geçtiğimiz hafta yayınlanan haberimizde, Çin devi Alibaba.com’un Kayseri ziyareti, vatandaşlara tarafından bir siyasi adım olarak görüldü. Bu ziyaretlerin 150 Euro olan yurtdışı alışveriş kotasının 30 Euro’ya düşmesi ile ilgili olduğunu düşünen bazı vatandaşlarımız, konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak istedi. Bizler de Deniz Postası TV’ye konuk olan CEO Ömer Ünsal’a sorularımızı yönelttik.

Gümrük vergileri ile ilgili konuşan Ünsal, “Öncelikle devletin bu gibi kısıtlamalara neden gittiğini konuşmamız gerekir. Bu yeni gümrük sınırlaması ile birlikte yerel üreticinin desteklenmesi amaçlandı. Bir yandan yerel üretici desteklenirken diğer yandan ekonomik olarak zorlanan vatandaşlar, yurtdışı sınırlaması nedeniyle gerekli ürün ihtiyaçlarını karşılamamaya başladı” ifadelerine yer verdi.

Ömer Ünsal, Türkiye’de üretilmeyen ürünlere ulaşmanın da bu kapsamda zorlaştığına değinerek, “Bu durumun en büyük eksisi ise Türkiye’de üretimi olmayan, özellikle teknolojik ürünlerin vatandaşa ulaşmasını kısıtlıyor olması. Diğer bir eksisi olarak ise; yurt dışından toplu alım yapıp Türkiye içerisinde aldığı ürünleri satmaya çalışan küçük firmalarda bu kısıtlama nedeniyle olumsuz etkilendi” dedi.

Üreticiyi desteklemek gerekli
Gümrük ve fiyat kısıtlamalarının bir sonucu olarak yerel üretimin desteklenmesi gerektiğini belirten Ömer Ünsal, “Ben bu kısıtlamaları gerekli buluyorum fakat buna paralel olarak kısıtladığımız ürünlerin üretimine, Türkiye’de destek vermek zorundayız. Eğer üretimini yapamadığımız ürünlere bu tür kısıtlamalar getirirsek, biraz önce bahsettiğim negatif durumlarla karşılaşırız” ifadelerini kullandı.

Son olarak Alibaba.com’un Türkiye pazarında vaat ettiği şeyin bu kısıtlamalar ve desteklenmeyen üreticiler ile doğru orantılı olduğundan bahseden NSL Savunma Bilişim Tic. A.Ş. CEO’su Ömer Ünsal, “Devletin bu sınırlamalarının koymasının ana nedenlerinden biri yerel üretimi arttırmaktı biliyorsunuz. Alibaba.com’un da Türkiye’de yapmak istediği şey tam olarak bununla paralel.”

“Bizim ülkemiz gerçekten üretimi becerebilen bir ülke. Hatta Kayseri’de gerçekten üreten bir şehir, irili ufaklı ve büyük çapta birçok firmayı barındırıyor. Fakat henüz istenilen seviyeye gelemediğimiz tek durum e-ticaret konusu. Biz henüz ürünlerimizi dünyanın her tarafına dijital yollardan ulaştırma konusunda iyi değiliz. Çin’de e-ticaretin oranı %55’lerde iken Türkiye’de %20’lerde. Alibaba.com ile olan Kayseri ortaklığı da tam olarak buna bir çözüm bulma niyetinde. Yerel tedarikçinin ürünlerini yurt dışına pazarlama kolaylığı niyetiyle bu görüşmeler yapıldı.” dedi.

Gelişen sanayisi ile dikkatleri üzerine çeken Kayseri’nin Çin devi Alibaba.com için değerine de değinen Ünsal, “Aslına bakarsanız bu noktada Alibaba.com’un odaklandığı ilk şehrimiz Kayseri. Çünkü üretimde gerçekten ileri derecede bir şehir diyebilirim. Bu bağlamda Kayserili üreticilere buradan seslenmek istiyoruz. Az önce söylediğimiz projemize dahil olmak üzere Kayseri Sanayi odası ve Kayseri ticaret odası ile birlikte yürüttüğümüz projelerimizi takip edebilirler.”

Yaptıkları iş birlikleri ve ortaklıklarla dikkat çeken bahseden NSL Savunma Bilişim Tic. A.Ş. CEO’su Ömer Ünsal, e-ticaret alanında yaptıkları gelişmeleri takip etmek isteyen üreticilerin bilgilendirme@nsl.com.tr adresine ulaşmalarını istedi.