Gündem

“Demokrasi Herkese Lazım”

Röportaj-Foto: Şeyda AŞATIR/ Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan ile geçen hafta yaptığımız röportajın devamı bugün sizlerle. Başkan Nursaçan, yeni projelendirilen fuar alanının son durumu ve içerisinde ne gibi hizmetlerin verileceği ile ilgili bilgiler verdi. 15 araçla hizmet veren OSB itfaiyesini de önce Başkan Nursaçan ile görüştük. Ardından İtfaiye merkezine giderek itfaiye müdürü Hüsamettin Kazi ile merkezi gezerek detaylı bilgiler aldık.

Abone Ol

 

GEÇEN HAFTA SİZLERLE BULUŞTURDUĞUMUZ RÖPORTAJIN İKİNCİ KISMI…

YENİ FUAR ALAN

Yeni bir fuar alanı projeniz var. Bu projenin detaylarını ve son durumunu paylaşır mısınız?

Ticaret Odasının Kayseri’ye katkısını biz bekliyoruz. Fuar alanı yaptıracağız. ORAN kalkınma ajansı ciddi bir destek verdi. Fizibilite çalışmaları yapıldı. Fuar OSB’ye ticari bir rant sağlamıyor. OSB’nin sanayicinin malını pazarlamasına yardımcı oluyor. Sırf mobilya sektörü değil, metal sektörü var ambalaj sektörü var. Kayseri 12. 13. YY’da Selçuklu zamanında uluslar arası fuara ev sahipliği yapmış. Kayseri OSB’deki fuarı önümüzdeki yıl, 15 Temmuz’da valimize brifing verdik. Kayseri Şeker Fabrikası, Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, bu kurumların ortaklığıyla beraber inşaatını yapacağız. Yaklaşık 25 trilyonluk ir bütçe. Mobilya fuarı yapılıyor rezil rüsva. Yapılan alana bakın. Bu şehrin itibarına da sanayicisine de zaruri ihtiyaç. Altın vitrinde koyulur satılır. Mobilya da fuarda satılır. Benim işim, senin işin durumu yok. Bu şehrin değerlerine kim değer katıyorsa samimice Allah ondan razı olsun. Bizim en büyük hadisemiz şu; yaptığımız işleri biz pazarlayamıyoruz. Biz ama buraya ne yaptığımız işleri pazarlamaya, ne de söylemeye geldik. 

Fuarı bitirince bizim hedefimiz şu burada bir endüstriyel tasarım merkezimiz var. Endüstriyel tasarım merkezi, buranın geleceği. Biz geldiğimizde orası ölüydü. Şuanda biz orayı yüzde 40 yüzde 30’lara getirdik. Fuarı biz 15 Temmuz günü Valimize brifing verdik. 15 Temmuz oldu fuar işimiz dondu bizim. Çünkü vatan mevzu olunca her şey teferruat oldu. Yoksa biz bu sene 10. Aya temel atalım diyorduk. Çünkü ortaklarımızla hisse dağılımına bakacağız. Cumhurbaşkanımıza kadar ben fuar dosyayı takdim ettim.  Ama bu sene yetiştiremedik önümüzde ki yıl inşallah şubatta ortaklıkları bitirirsek inşallah martta hemen ihaleye çıkıp nisanda temel atmanın yollarını arayacağız. Niyetimiz 9. Aya 10. Aya açarsak fuarımızı öngörümüz bu. 

SANAYİCİYE 6 ODA

Sonuçta çiçeği burnunda 17 aylık bir yönetimiz para konusunda onu bunu dediler. Elhamdülillah paramızda var, pulumuzda var. Allah bereketlendiriyor. İhaleye çıktık geçen gün arsa satışımızı yaptık. Benzinlik ihalemiz var yine. Amacımız şu yeni binamızda ne var? 6 tane sanayiciye oda var. Öyle bunlar çok önemli odalar. Bu odalarda en az 10 kişi toplamda 60 kişi toplantı yapacak. Senin fabrikana gel benim fabrikama gel olmayacak. Çayları emirlerinde, imkanları var. Bunlar sanayiciyi yönlendirmedir. O bina sanayiciye güç katacak. O bina bir kişinin olmayacak bin 200 kişinin olacak. O bina bitince siz ne dediğimi anlayacaksınız. 

“DEMOKRASİ HERKESE LAZIM”

Onların bıraktığı paranın fazlasıyla ben burayı götürüyorum hiç kimse konuşamaz. Bankada parası var. Burası bankada itibarı olmayan bir OSB idi. Bankada kredisi 0 bir OSB idi. 90 lira 50 lira bankada çeki var kredisi var itibarı sıfırdı. Bugün her bankada 100 milyon kredisi olan bir OSB var. ben kredi kullandırma meraklısı değilim. Yıllık 8 Bin TL sanayicinin hizmetine para kalıyor. Bizim amacımız OSB’de daha nitelikli işler nasıl yapılabilir, daha iyi müşteri nasıl çekilebilir, dünyada hangi ülkelere mal satılır? Başka bir derdimiz yok. 

Demokrasi herkese lazım. Attıkları iftirayı ispatlayamıyorlarsa münafık olurlar. Münafıklığın alameti çok kötü. Ve bugün biz buranın başına geldiğimizde hesapları ve kitapları şeffaf olmayan, organizede tanıdığınız bankacı varsa sorun. tek düzenli hesabı kitabı olan, kanunu olması gereken duruma biz getirmişizdir. Çamur at izi kalsın demeyiz biz. Biz çalışmamızı yapar onunla konuşur ötesine geçmeyiz. Biz bağımsız denetim yapıyorduk 4 buçuk yıl. O dört buçuk yılda 320 sayfa raporun 220 sayfasında eleştiri var. ve bunlar onu yaptığımızı görünce bakanlıktan elleri uzun olduğu için müdahale ettiler. Bizi Ahmet Hasyüncü şikayet etti. müfettiş geldi gitti. Müfettişin gelme gerekçesi iki tane. Biri personel alımımızdan şikayet ediyor, diğeri genel kurulda oylamada oy kabulu kontrol edilmediğine dair. Bunun kanunui süresi var. bir ay süresinde itiraz edersin. Sen vicdansız adam, Allah’tan korkmaz adam sana sormazlar mı sen 12 tane genel kurul yaptın onları da parmakla yaptın. Karşına aday çıkarmadın. Genel kurulda çıkanların hangisi sanayiciydi. Çalışan alabilirim, adam çalıştırmak suçtu. Sen adamın fabrikası yanıyor. İtfaiyende 12 tane personel var 3 vardiyayı yönetiyorsun. Nasıl yapacaksın? Sayısal kadro 30. Yangın çıkınca mı evinde getireceksin adamı. Sen o zaman kendine sor bu arsa tahsisini neden yaptın? Sen oğlunun şirketine bu arsayı neden verdin diye bir sor kendine. Sen onu veriyorsan konuşma hakkın yok. Kaçak fabrika inşaatı yapıyorsan konuşma hakkın yok. Çünkü sen muteber değilsin ki. Bu acele telaş neden? Sen 12 sene burayı idare ettin adam yok dedin. Çıktın adam yok dediğin 1 Milyar 800’den 5 milyara çıkarttı. Bize de arsa vermezler ben size söyleyim her verilen arsada bunlar puan kazanacak diye bana arsa da vermezler. 285 hektar yer vardı, hemen engellediler bunu bir şekilde. 

İtfaiye teşkilatımızı yeniledik

 Biz gelir gelmez üzücü büyük bir yangın olmuştu. Hemen biz itfaiye teşkilatımızı masaya yatırdık. İtfaiye teşkilatının sınıfta kaldığını başarısız olduğunu, İtfaiyenin isminin olduğunu kendisinin olmadığını gördük. Hemen işin uzmanlarını bulduk. İhaleye çıkıldı ve acil itfaiye araçlarını aldık. Aldığımız araçlar kabiliyetli, yetenekli araçlar. Performansı yüksek araçlar bunlar. Kurumsal bir itfaiye müdürlüğümüz olursa sanayicide tedbir aldırır. Kurumsal yönetim anlayışına katkı sağlar. Bugün inşallah sizleri gezdireceğiz ciddi manada itfaiye teşkilatı var. Her gün spor yapıyorlar, kas geliştiriyorlar. Biz göreve geldiğimizde herkes itfaiyeye gelmek istiyordu. Bir araştırdık itfaiye yan gelip yatma yeriymiş. Şimdi ise Türkiye’nin sayılı itfaiye teşkilatları arasına girmiş bulunuyoruz.

 

OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ardından OSB itfaiyesini gezdik ve itfaiye Müdürü Hüsamettin Kazi, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

15 araç ve 15 araç parkurumuz var. 2 bin 200 metre kare kapalı alan tesisimiz var. Şuanda 12 tane aktif operasyonlarda kullandığımız aracımız var. 5 tanesini yeni gelen yönetimin kararıyla filomuza dahil ettik. Kapasiteleri yüksek ve en son teknolojiye sahip araçlarımız. 2 aracımız ciddi manada tasarruf sağlayan ve söndürme kabiliyeti çok yüksek. Dünyanın en gelişmiş itfaiyelerinde kullanılan sistem bu. Bunun haricinde merdiven araçlarımız var. Yüksek katlı binalarda kullandığımız. Teleskopik boğumlu kamera sistemiyle itfaiyecinin giremediği alanlara girerek çalışma yapıyor. Kamerayla yangının merkezini bulup müdahale ediliyor. Dakikada yaklaşık 5 ton su sıkabilecek kapasitededir. Coğrafyamızın geniş olması nedeniyle, en uzak noktada suyumuzun bitmesiyle haliyle, su ikmalini yapabilmemiz lazım. Önceden 15 dakikada su ikmali yapabiliyorken şuanda 2-3 dakikada yapılabiliyor. Belirlediğimiz 15 noktada dolum istasyonlarımız var. Şuan araçlarımızın 120 ton gibi su kapasitesi var. Araçlarımızın artı özelliği üzerlerinde ki su hacmi. 

Fabrikaları bu tür olası durumlarla ilgili bilgilendirme çalışmaları da yapılıyor mu?

Yılda 350’ye yakın firmanın risk analizini yaptık. Türkiye’de birçok Organize Sanayi Bölgesinin en fazla 100 tane 200 tane firması var yıllık onların analizi 20’yi 30’u geçmez. Biz 350 firmaya risk analizi yaptık, 5 binden fazla kişiye eğitim verdik. Risk analizi ne demek? Orada ki eksikliklerini görüyoruz. Geniş çaplı bir araştırmayla raporlayarak kendilerine sunuyoruz. Basın yayınımızın desteğiyle yazılı ve görsel yayınlarda yapıyoruz. Dergilerimiz var bunlarla sanayicilerimizi sürekli yangın kültürünü dinamik tutmak için elimizden geldiği kadar hizmet vermeye devam ediyoruz. 

İtfaiye tam merkezi bir noktada, her tarafa eşit mesafede. Dünya standartları 6 dakikadır şehir planlaması. Bizde şuan 65 bin çalışana hitap eden sanayi olduğumuz için yaklaşık 3 tane ilçe demek. En uzak noktamıza maksimum 5 ya da 5 buçuk dakikada ulaşıyoruz. Araçlarımızın güçlü olması merkezi yerde konuşlanıyor olmamız önemli. 

Personel eğitimi ile alakalı neler yapılıyor?

Genelde itfaiyeciler boş oturur gibi bir algı var ama böyle değil. Bizde askeri disiplin vardır. İlk itfaiye askeri teşkilattan kurulduğu için bizde hala komutan, yüzbaşı falan gibi rütbeler vardır. Askeri içtima gibi içtima yapıyoruz her sabah.

Arabaların cıvatalarından, her noktasına kadar kontroller yapılır. Arkadaşlar 5 dakika oturmazlar tabir-i caizse. 

Milli eğitim Bakanlığı ile bir protokol gerçekleştirdik. Eğitim merkezine dönüştürdük. Türkiye’nin ilk özel itfaiyesiyiz. 5 katlı Türkiye’de emsali olmayan yangın havuzları olan arama kurtarma eğitimlerine hizmet verebilecek bir bina.