Genel

Kahvenin Farklı Kültürlerdeki Yansımaları

Kahve, her ülkenin ruhunu yansıtan bir gelenek haline gelirken, kültürel zenginliklerin en sıcak temsilcilerinden biri olmayı sürdürüyor.

Abone Ol

İtalya İtalya’da kahve, adeta bir yaşam biçimi. Espresso, Türk kahvesinin Türkiye’deki yeri gibi, İtalyan kültürünün kalbi. Kahve, “bar” adı verilen mekanlarda hızlıca içilip gidiliyor; take-away konsepti burada oldukça yaygın. Cappuccino sadece kahvaltıda tüketiliyor ve sabah 11’den sonra sipariş vermek pek hoş karşılanmıyor. “Espresso romano” adlı versiyonda, kahvenin sertliğini yumuşatmak için bir dilim limon ya da kabuğu sunuluyor. Latte sipariş ederken sadece “latte” derseniz, bir bardak sütle karşılaşabilirsiniz; bu yüzden “cafe latte” demek gerekiyor.

Almanya ve İspanya Almanya’da kahve, sosyal bir etkinlik. Özellikle pazar öğlenleri düzenlenen “kahve-kek saati”nde ev yapımı kekler eşliğinde kahve içiliyor. Yazın “eiskaffee” adlı buzlu kahve revaçta. İspanya’da ise kahve çeşitliliği dikkat çekiyor. “Nube”den (çok süt, az kahve) “solo”ya (sade kahve) kadar sekiz farklı hazırlama yöntemi var. “Cafe con leche” süt ve kahvenin eşit oranda buluştuğu bir klasik, “cafe bonbon” ise yoğunlaştırılmış sütle tatlı bir deneyim sunuyor

Fransa Fransa’da kahve, İtalya’nın aksine sakin bir ritüel. Fransızlar, kahvelerini kafelerde oturarak, sohbet eşliğinde yudumlamayı seviyor. “Un cafe” sert bir fincan kahve, “un cafe serre” ise yoğun bir espresso anlamına geliyor. Sütlü kahveler, özellikle “cafe au lait” kahvaltılarda tercih ediliyor; akşamları latte bulmak zor. Yaz aylarında soğuk kahveler popüler, özellikle filtre kahve kruvasanla eşleştiğinde Fransız kahvaltısının vazgeçilmezi oluyor.

Küba ve Avusturya Küba’da kahve, “Cafe Cubano” ile tatlı bir kaçamak. Bol şekerli espresso, mahalle kafelerinde sohbetlerin eşlikçisi. Avusturya’da, özellikle Viyana’da, kahve evleri caz müziği ve zarif tatlılarla dolup taşıyor. “Melange”, Viyana’nın espresso’su; alkollü kahvelerden yumurta beyazlı seçeneklere kadar çeşit çeşit sunuluyor.

Vietnam Vietnam, dünyanın en büyük robusta kahve çekirdeği üreticilerinden biri ve kahve kültürü burada son derece köklü. “Ca Phe Trung” adlı yumurtalı kahve, Vietnam’ın en ilginç lezzetlerinden. Yumurta köpürtülüp filtre kahve ve süt reçeliyle birleştiğinde, krem karamele benzer bir tat ortaya çıkıyor. Bir diğer popüler seçenek, “Ca Phe Sua Da” yani buzlu süt kahvesi. Koyu kavrulmuş kahve, metal bir filtreyle demleniyor, konsantre sütle karıştırılıp buzla servis ediliyor.

Fas ve Etiyopya Fas’ta kahve, “Cafe Des Epices” adıyla baharatlı bir serüven. Tarçın, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatlarla zenginleştirilen bu kahve, sert ve yoğun bir tada sahip. Etiyopya ise kahvenin anavatanı. Arabica çekirdekleriyle ünlü ülkede, “buna” adlı kahve, Türk kahvesine benzer şekilde kaynatılarak kil sürahilerde hazırlanıyor ve küçük fincanlarda servis ediliyor.

Türkiye Türkiye’de kahve denince akla Türk kahvesi gelir. İnce çekilmiş çekirdeklerin kısık ateşte yavaşça pişirilip telvesiyle sunulan bu kahve, bir içecekten çok bir gelenek. Kız isteme törenlerinde tuzlu kahve, fal bakma ritüelleri ve lokumla servis, Türk kahvesini özel kılıyor. Menengiç kahvesi, mırra, kervansaray kahvesi gibi yöresel çeşitler de zenginliği artırıyor.