Genel

İstanbul Kayseri arası trenle taşınan o araba! Bakın kimin çıktı

Kayseri’ye trenle gelen araba sosyal medyada gündem oldu. Arabanın sahibinin anlattığı hikayede, Kayseri'ye arabanın gelmesinin dışında, kimin olduğu dikkat çekti. Detaylar haberimizde..

Abone Ol

1938 yılında İstanbul ve Kayseri arasında yolların düzgün olmadığı zamanlarda arabasını memleketine getirmek isteyen Arif Molu’nun hikayesi sosyal medyada gündem oldu. Oğlunun anlattığı hikayede detaylar dikkat çekerken, arabanın trenle gelmesi vatandaşları şaşırttı.

Sosyal medya kullanıcısı Ali Peker, Kayseri ile ilgili bilgilere kendi hesabında yer veriyor. Kayseri’den geçmiş hikayeleri paylaşan Peker, bu kez ise Arif Molu’nun oğlu tarafından anlatılan olayı vatandaşlara duyurdu. Arif Molu’nun trenle Kayseri’ye araba getirdiği oğlu tarafından anlatılırken, sonrasında el konulduğu da paylaşıldı.

Arif Molu’nun oğlu anlattı

1938 yılında her yaz Kayseri’ye geldiklerini ifade eden Arif Molu’nun oğlu Sait Molu, "Babam 1938 yılında, sanırım dört bin liraya bu otomobili almıştı. İstanbul’un en güzel arabalarından biriydi. Mutat olduğu üzere her yaz Kayseri'ye gidiyorduk.Babam bu arabayı da Kayseri'ye götürmek istedi. Ancak İstanbul -Kayseri arasında doğru dürüst bir yol yoktu. Yollar toprak, kıvrım kıvrım ve engebeliydi” dedi.

Trenle Kayseri’ye araba geldi

Sait Molu, arabanın trenle Kayseri’ye gittiğini ifade ederek, “Bu nedenle yaz gelince arabayı trenle Kayseri'ye götürdük ve Kayseri -Talas arasında bu arabayla gidip geldik. 1939 yılında İkinci Dünya Harbi çıkınca mevzuat gereği devlet bütün özel arabalara el koydu. Babama da, bizim arabanın Birinci Ordu Komutanlığı emrine tahsis edildiğini, gerektiğinde el konacağını bildirdiler” diye konuştu.

Sonrasında arabanın komutan ve yaverleri tarafından götürüldüğünü açıklayan Molu, “Arabaya el konduktan iki gün sonra, Birinci Ordu Komutanının emir subayı gelip babama bin veya bin beş yüz liralık bir çek vermiş. Babam da ‘bu para arabanın karşılığı değil, ayrıca, maden devletin bu arabaya ihtiyacı var, feda olsun’ demiş ve çeki kabul etmemiş” ifadelerini kullandı.

Yeni araba aldı

İlk ithal edilen arabalardan bir kez daha aldıklarını belirten Sait Molu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı;

“Harp bittikten sonra Hükümet, arabasına el konan insanlara, ilk ithal edilen otomobilleri öncelikle satın alma hakkını verdi. Babam da bu haktan yararlanarak 1947 yılında 6 bin 500 liraya 1946 model bir Ford araba satın aldı."