Gündem

Kayseri Kalesi'nde Sanatçılar Sokağı

Haber-Foto: Şeref Kahraman / 6 yıl aradan sonra açılan Kayseri Kalesi içerisinde Sanatçılar Sokağı da hizmete açıldı. Kayserili sanatçılar eski çini, fotoğraf, geleneksel silah ve kıyafet ile takı gibi bir çok el emeği, göz nuru eserleri halkın beğenisine sunuyor.

Abone Ol

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen tarihi Kayseri Kalesi içerisinde arkeoloji müzesi, kütüphane, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, kafeler ve seyir alanları yer alıyor.

Kale içerisindeki Sanatçılar Sokağı da vatandaşlar tarafından ilgi görürken, sanatçılar da el emeği göz nuru eserlerini burada sergiliyor. Sanatçılar Sokağı’nda öğrencilik zamanındaki eserlerini sergileyen Batuhan Deniz, “Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki Geleneksel Türk Sanatları (GTS) Bölümü’nde yer alan Eski Çini Onarımları bölümü mezunuyum. Erzurum’da yüksek lisansıma devam ediyorum. Kalede bize bu şekilde hizmet sundular, bizler de eserlerimizi sergiliyoruz. Çini hamuru bize ham halde geliyor, biz önce kalıpları alıyoruz, aldığımız kalıpları astar atıp, 920 derece fırında fırınlıyoruz. 3 gün boyunca fırında duran çini kalıpları sertleşiyor. Daha sonra kompozisyon halinde desen kalıpları yapıyoruz. Kontür, tonlama ve boyama işlemini yapıyoruz. Tekrardan sırlama işlemi var, tekrar 920 derecede 3 gün daha pişirip, sergilenecek hale getiriyoruz” diye konuştu.

Deniz ayrıca eskileri anımsatan tornadan cezveler, biplolar, kupa bardakları çektiklerini ve yine 920 derece ateşte pişirerek astarladıklarını anlattı. Deniz, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın Sanatçılar Sokağı yerini hizmete sunduğu için teşekkür etti.

Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Kartal da “Burada fotoğraf adına varız. Sanatçılar Sokağı’nda dijital fotoğrafın yanı sıra karanlık odayı da anlatıyoruz” diyerek aynı zamanda yılkı atları ve Kayseri fotoğraflarını da sergilediklerini söyledi.

Geleneksel silah ve kıyafet imalatı yapan Pınarbaşılı Adnan Şirin de “Hobi olarak başladığım kama, kılıç merakıma burada devam ediyorum. Geleneksel çerkes silahları, Osmanlı silahları ve kıyafetlerinin imalatını ve satışını yapıyoruz” dedi.

Sanatçılar Sokağı’nda KAYMEK de stand açtı. KAYMEK kurs eğitmeni Yağmur Yılmaz, “9 senedir KAYMEK’te kurs eğitmenliği yapıyorum. KAYMEK olarak biz de Sanatçılar Sokağı’ndayız. Ürünlerimiz el işçiliği olup, kurslarımız devam etmektedir. Ürünlerimiz tamamen el emeği, göz nuru ürünlerdir” şeklinde konuştu.