Gündem

Kayseri Milletvekilinden sahte ilaç tepkisi: ‘İnsanlar zehirleniyor’

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, internetten sahte ilaç satışlarına dikkat çekerek Sağlık Bakanı’na soru önergesi verdi. “Sosyal medyada reçeteli ilaç satışı halkı zehirliyor” dedi. Detaylar haberimizde…

Abone Ol

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, internetten reçeteli ve sahte ilaç satışının halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek Sağlık Bakanı’na yazılı soru önergesi verdi. Genç, önergesinde yasal boşlukların sahte ilaç çetelerinin işini kolaylaştırdığını ve kamu sağlığının tehlikeye atıldığını vurguladı.


“İnternetten satılan ilaçların yarısı sahte”

Genç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, internetten satılan ilaçların yüzde 50’sinin sahte olduğunu söyledi. Bu sahte ilaçlar nedeniyle dünya genelinde her yıl 100 bin ila 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Genç, sahte ilaç endüstrisinin dünya çapında 200 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını ifade etti.

Zayıflama hapları, doping ürünleri, hatta kanser ilaçları!
Türkiye’de sahte ilaçların internet üzerinden satıldığını dile getiren Aşkın Genç, “Zayıflama hapları, cinsel performans ürünleri, doping takviyeleri ve kanser ilaçları bile sosyal medya üzerinden pazarlanıyor” dedi.

“Eczaneler denetimde ama internet boşlukta”

Genç, Türkiye’de eczanelerin İlaç Takip Sistemi (İTS) ile kontrol altında olduğunu belirterek, “Eczaneler sahte ilaçtan korunuyor ancak internet ve sosyal medya denetimsiz. Bu platformlarda rahatça satılan sahte ilaçlar halkı zehirliyor” ifadelerini kullandı.

“Cezalar yetersiz, para cezasına çevrilebiliyor”

Türk Ceza Kanunu’na göre reçeteli ilacı yetkisiz satmanın cezasının yalnızca 2 aydan 1 yıla kadar hapis olduğunu hatırlatan Genç, bu cezaların çoğu zaman para cezasına çevrildiğini belirtti. “Sahte ilaç ticaretinin kazancı büyük, cezası caydırıcı değil. Sağlık Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı ile birlikte yasal düzenlemeye gitmesi gerekiyor” dedi.

“BTK ve Pangea operasyonları önemli ama yetersiz”

Genç, Türkiye’nin INTERPOL iş birliğiyle Pangea Operasyonu’na katıldığını ve BTK ile bazı web sitelerinin kapatıldığını belirtti. Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığını, güncel verilere ulaşmanın zorlaştığını ifade etti. “Kapatılan sahte ilaç siteleri farklı isimlerle yeniden açılıyor. Kalıcı bir çözüm şart” dedi.

“Halk bilinçlendirilmeli, kamu spotları artırılmalı”

Sahte ilaçlarla mücadelede halkın bilinçlendirilmesinin şart olduğunu belirten Genç, “Eczane dışından ilaç alınmaması yönünde kamu spotları ve kampanyalar artırılmalıdır. TİTCK analiz raporları ve uyarılar düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılmalı” dedi.

Türkiye büyük millet meclisinde konuşan CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’in sağlık bakanlığına sorduğu sorular;

Son 3 yılda internet veya kargo yoluyla satılan sahte ilaçlara karşı kaç operasyon düzenlenmiştir? Ele geçirilen ürün sayısı ve piyasa değeri nedir? Tutuklanan kişi sayısı kaçtır?

BTK ile birlikte kaç sahte ilaç sitesi erişime engellenmiştir? Kaç sosyal medya hesabı kapattırılmıştır? Her yıl bu rakamlar artmakta mıdır?

Halkı bilinçlendirme adına ne gibi kampanyalar yapılmaktadır? Bakanlık veya TİTCK tarafından yayımlanan analiz ve uyarılar nelerdir?

Reçeteli ilacın yetkisiz satışı suçunda cezai düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülüyor mu?

Türkiye, INTERPOL’ün Pangea Operasyonlarına aktif olarak katılmakta mıdır? Bu kapsamda ülkemizde elde edilen somut sonuçlar nelerdir?

Sahte ilaç kaynaklı sağlık sorunlarına ilişkin bir veri kaydı tutulmakta mıdır? Son 3 yılda zehirlenme veya ölüm vakası tespit edilmiş midir? Bu konuda izleme mekanizması kurulması planlanıyor mu?