Genel

Kayseri Ticaret Odası'ndan büyük sergi: Ne zamana kadar açık olacak?

Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde, Kayseri Mimarlar Odası işbirliği ile beklenen serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Vali Yardımcısı Şenol esmer de yer aldı. Detaylar haberimizde..

Abone Ol

Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Mimarlar Odası iş birliği ile düzenlenen 'Mimar Sinan Yapıları Kişisel Resim Sergisi’ adlı serginin açılışı büyük bir ilgiyle gerçekleşti. Kayseri’de kültür ve sanatın önemli adreslerinden biri haline gelen sergi, hem içeriğiyle hem de anlamıyla dikkat çekti.

Çin devi Alibaba.com'un Kayseri'de ne işi var? Çin devi Alibaba.com'un Kayseri'de ne işi var?

Sergi açılında yer alan isimler de dikkat çekti. Sergi açılışında, Sergi açılışına Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Vali Yardımcısı Şenol Esmer, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er, yönetim kurulu üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmalarında ise Mimar Sinan’ın mimarlık tarihi açısından taşıdığı evrensel öneme vurgu yapıldı.

KTO Başkanı Ömer Gülsoy konuşmasında, Mimar Sinan’ın sadece eserleriyle değil, aynı zamanda çağları aşan mühendislik dehası ve vizyonuyla da dünya medeniyetine yön vermiş büyük bir mimar olduğunu belirtti. Gülsoy, “Mimarlık tarihimize adını altın harflerle yazdıran Mimar Sinan, sadece eserleriyle değil, çağları aşan vizyonu ve mühendislik dehasıyla da medeniyetimize yön vermiş çok değerli bir isimdir. Yaklaşık 100 yıl yaşayan ve 59 yaşında çıraklığa başlayan büyük usta, cami, medrese, köprü gibi birçok yapıyla toplam 375 eser bırakmıştır. Edirne’deki Selimiye Camisi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Kayseri’de de 12 eseri bulunan Mimar Sinan’ın günümüze ulaşan tek eseri Kurşunlu Camii ve Şadırvanıdır” şeklinde konuştu.

Serginin, bu büyük ustanın mimari mirasını resim sanatıyla buluşturarak farklı bir bakış açısı sunduğunu dile getiren Gülsoy, sergide eserleri bulunan Prof. Dr. Deniz Dokgöz’e de teşekkür etti ve “Bu sergi, Sinan’ın mimari dehasını resim sanatıyla buluşturarak bizlere yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Kayseri’nin, Mimar Sinan’ın memleketi olması sebebiyle bu serginin odamızda açılması bizler için ayrıca anlamlıdır. Mimar Sinan’ın mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er ise yaptığı açıklamada, Sinan’ın doğduğu topraklar olan Ağırnas’tan başlayarak bu sergiyi İstanbul, Edirne ve İzmir gibi önemli şehirlere taşımayı hedeflediklerini ifade etti. Kayseri’nin, Mimar Sinan’ın memleketi olmasından dolayı bu serginin burada açılmasının ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.

Murtaza Er, “Sinan’ın memleketinde Kayserili Sinan, Ağırnas’lı Sinan vurgusunu tüm dünyaya yapmak için çalışmalar yürütüyoruz. Mimar Sinan’ı anma etkinliklerinde bu sergiyi ilk Kayseri’ye getirdik. Buradan sergi İstanbul’a Edirne’ye ve İzmir’e gidecek. Böyle bir dehanın bizim coğrafyamızdan çıkmış olması gurur verici” ifadelerini kullandı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise yaptığı konuşmada, “Her bir Kayserili onurla, cesaretle ‘Mimar Sinan’ın hemşehrisiyim’ diyebilmeli. Bunun için de onu iyi tanıması gerekiyor. Dünyada iz bırakmış mimarlar, ressamlar var ve dünya onları tanıyor. Mimar Sinan, bu isimlerin başında geliyor ve bizim hemşehrimiz. Gençlerin Mimar Sinan’ın hemşeriyim demesiyle aldıkları gurur, kendilerine bir özgüven ile kafalarındaki medeniyet tasarrufunu değiştirecektir. Biz sadece savaş yapan, silahla, kılıçla fetihler yapan bir millet değiliz. Kültürümüzle, sanatımızla ve mimarimizle biz dünyada büyük bir medeniyet ortaya koymuşuz. Mimarimizin dünyada tanınır en önemli kişisi Mimar Sinan’dır” ifadelerine yer verdi.

Açılış töreninde yapılan konuşmaların ardından Vali Çiçek, Başkan Gülsoy ve beraberindeki heyet, sergide yer alan 27 eseri inceledi. Prof. Dr. Deniz Dokgöz’ün özgün resimlerinden oluşan sergi, 9 Mayıs 2025 tarihine kadar Kayseri Ticaret Odası’nda ziyaretçilere açık olacak.