Genel

Kayseri Ticaret Odası'nda kritik toplantı: Yüksek faiz üretim iştahını kırıyor!

Kayseri Ticaret Odası, Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda küresel gelişmelerin ekonomiyi nasıl tetiklediğine dair konuları masaya yatırdı. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ekonominin üretim eksenli büyüyebilmesi adına, dengeli ve erişilebilir bir finansman yapısı oluşturulmalıdır” dedi.

Abone Ol

Kayseri Ticaret Odası’nın Mayıs Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştir. Toplantı esnasından ekonomi başta olmak üzere sıcak konular masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, küresel gelişmelerin ekonomiyi doğrudan etkilediğini vurgulayarak, üretim eksenli bir ekonomik büyüme için dengeli ve erişilebilir bir finansman yapısının gerekliliğine dikkat çekti.

KTO, Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda dünyadaki sıcak konuları masaya ayırdı ve bu olayların Türkiye’ye olan olumsuz etkilerinden bahsedildi. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki kaos ve ABD-Çin ticaret savaşlarının küresel ekonomiyi etkilediğini belirterek, Türkiye’de uygulanan sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede önemli olduğunu ancak yüksek kredi faizlerinin üretim ve yatırım iştahını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Gülsoy, %4,30-%5,34 aralığındaki ticari kredi faiz oranlarının işletmeler için ciddi bir yük olduğunu dile getirdi ve sürdürülebilir bir finansman politikasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda üç temel başlıkta görüşlerini sunduklarını belirten Gülsoy; finansmana erişim, emek yoğun sektörlere destek ve ihracatın teşviki konularını gündeme taşıdıklarını ifade etti. Özellikle KOBİ’lerin krediye ulaşmakta zorlandığını, tekstil ve mobilya gibi emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybettiğini, ihracatçının ise daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Vergi sisteminde köklü bir reforma ihtiyaç olduğunu belirten Gülsoy, yüksek dolaylı vergilerin üretim ve tüketimi olumsuz etkilediğini, adil ve sürdürülebilir bir vergi yapısının oluşturulması gerektiğini söyledi. Sürekli değişen düzenlemelerin iş dünyasında belirsizlik yarattığını ifade eden Gülsoy, vergide istikrar ve hukuki güvenliğin yatırım ortamı için temel olduğunu dile getirdi.

Son olarak geçtiğimi haftalarda açıklanan e-ticaret uyum endeksinde İstanbul’un heemn arkasından ikinci olarak gelen Kayseri’nin önemine değinen Gülsoy, "Bu ay içerisinde E-Ticaret Uyum Endeksi sonuçları açıklandı. Kayseri, 11 bin 383 işletme ile İstanbul’un ardından Türkiye genelinde ikinci sıraya yerleşerek yine büyük bir başarıya imza attı. Buda şehrimizin e-ticaret konusunda iyi bir ivme kazandığımızın kanıtıdır.

Bu başarı, Kayseri iş dünyasının dijitalleşmeye verdiği önemin ve girişimcilerimizin vizyoner yaklaşımının açık bir göstergesidir. Kayseri Ticaret Odası olarak; dijitalleşme ve e-ticaret konusunda bugüne kadar vermiş olduğumuz eğitimlerimizin, panellerimizin de büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Akıl ve alın teriyle e-ticaret alanında büyüyen, sınırları aşarak yurtdışına açılan tüm girişimcilerimizi ve işletmelerimizi gönülden kutluyorum.

E-ticaretin bu denli büyümesi, hem girişimcilerimiz hem de ekonomimiz açısından son derece sevindirici bir gelişmedir. Kayseri olarak dijitalleşen dünya düzenine hızla uyum sağlıyor, geleceğe güçlü adımlarla ilerliyoruz. Bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Kayseri Ticaret Odası olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye, üyelerimizi dijital dönüşüm konusunda desteklemeye kararlılıkla devam edeceğiz. Dijitalde büyüyen, dünyaya açılan bir Kayseri için hep birlikte çalışmaya tüm hızıyla sürdüreceğiz. İş dünyamızdan desteklerini esirgemeyen Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ile Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum" şeklinde konuş.