Asayiş

Kooperatif başkanı soylu silahlı gasptan 4 yıl hapse mahkum olmuş

SEN NEYMİŞSİN BE ABİ!   Haber-Foto: Şeref KAHRAMAN, Salih ALDEMİR / Duru Kent Yapı Kooperatifi’ne üye olan ve borçları bittiği halde birçok üyeye yeniden 15-50 bin TL arası borç çıktığı iddiasının ardından karışan kooperatifte Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Tahsin Soylu hakkında şok bilgiler ortaya çıktı. 8 bin TL aylık maaş ile kooperatif başkanlığı yaptığı iddia edilen Soylu’nun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde silahlı gasp suçundan 4 yıl 2 ay hapse mahkum olduğu ve Soylu’nun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından önce Kooperatifler Kanunu 56. maddesi gereğince başkanlık yapamayacağı, daha sonra ise yapabileceğini belirten resmi yazı kafalarda soru işareti bıraktı.

Abone Ol

 

 

Geçtiğimiz günlerde yapılması planlanan Duru Kent Yapı Kooperatifi Genel Kurulu’na yaklaşık 150 kişilik grup gelince Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Tahsin Soylu toplantıyı iptal etmişti. 

 

4 YIL GASP SUÇUNDAN CEZAEVİNDE YATMIŞ

Başkan Soylu’ya büyük tepki gösterilirken, hakkında da ortaya çıkan bilgiler ise hayretler içerisinde bıraktı. Soylu’nun 2009 yılında 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde silahla birden fazla kişi ile yağma suçundan 4 yıl hapse mahkum olduğu öğrenildi.

 

2014 YILINDA BAŞKANLIK YAPAMAZ

Duru Kent Yapı Kooperatifi Denetim Kurulu üyelerince Başkan Soylu hakkında 2014 yılında Kayseri Valiliği Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü’ne mahkum olduğu suç nedeniyle, Kooperatifler Kanunu 56. Maddesi gereğince yöneticilik yapmayacağını belirtir dilekçenin ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Başkan Soylu’nun gasp suçundan mahkum olduğu için, bu suçun her ne kadar kanunda sayılmamışsa da kanunda sayılan suçların nitelikli hali olduğunu ve Soylu hakkında kanun gereğince işlem yapılması gerektiği cevabı geldi. 

 

2015 YILINDA BAŞKANLIK YAPABİLİR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında gelen yazıda ise Soylu’nun Kooperatif Yönetim Kurulu üyeliği yapabileceği belirtildi. Müdürlük tarafından göndeirlen yazıda, ceza hukukunda ‘kıyas’ mümkün olmadığı gerekçesiyle, gasp suçunun Kooperatif Kanunu’nda hırsızlık sayılamayacağından kooperatif yönetim kurulu üyeliği yapabileceği açıklandı.

 

KOOPERATİFLER KANUNU 56. MADDESİ’NDE NE DİYOR?

“Yönetim kurulu üyelerinde şu şartlar aranır: “Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık

suçlarından ya da bu Kanun hükümlerine göre mahkum olmamak.

 Üyelik şartları denetçiler tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son verilir.”

 

Bu iki kararın ardından Devletin kurumlarından hangi kurumun daha inandırıcı olduğu da kafaları karıştırdı. Kurumlara şu soruyu soruyoruz: “Hırsızlık suçu işleyen kooperatif başkanı olamazken, hırsızlığın niteliklisi olan gasp suçu işleyen kişiler kooperatif başkanı olabiliyor mu?”