Genel

Yıpranma payında yeni düzenleme geliyor! SGK açıkladı

Türkiye'nin gündemini meşgul eden yıpranma payı için SGK'dan yeni açılım. İşte detaylar..

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı çalışanların haksız şekilde erken emeklilik hakkı elde etmesinin önüne geçmek amacıyla, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) uygulamasında yeni bir düzenlemeye gidiyor. Yeni sistem Nisan 2025 itibarıyla devreye girecek.

SGK, özellikle risk taşımayan görevlerde çalışan kişilerin, gerçekte bulunmadıkları tehlikeli iş kollarında gösterilerek yıpranma hakkından faydalandığını tespit etti. Yapılan denetimlerde aşçı, çaycı, sekreter, hizmetli ve bekçi gibi mesleklerde çalışan bazı kişilerin, hatalı bildirimlerle fiili hizmet süresi zammı aldığı belirlendi.

Yeni uygulamayla birlikte, sistem üzerinden meslek kodları filtrelenecek ve yalnızca yıpranma payına uygun işlerde çalışanlar için bildirim yapılabilecek. Riskli olmayan meslek kodlarıyla yapılan bildirilerde, sistem otomatik olarak “hatalı bildirim” uyarısı verecek.

Yıpranma Payından Kimler Yararlanabilecek?

Fiili hizmet süresi zammı, çalışılan mesleğin risk düzeyine göre yılda 60, 90 veya 180 gün erken emeklilik imkânı sunuyor. Mevcut uygulamaya göre yıpranma hakkından yararlanabilen meslek grupları şöyle:

Yılda 180 Gün:

Yer altı maden işçileri ve benzeri ağır işlerde çalışanlar

Yılda 90 Gün:

Asit ve cıva üretimi yapanlar

Polis, MİT, TSK, Sahil Güvenlik personeli

Ceza infaz kurumu görevlileri

TBMM üyeleri

Gazeteciler, TRT haber çalışanları

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar

Radyasyonla çalışan personel

Demir-çelik sektörü çalışanları

Yılda 60 Gün:

Cam, çimento, alüminyum sektöründe çalışanlar

İtfaiyeciler

Sağlık personeli (doktor, hemşire, eczacı vb.)

Termik santral işçileri

Dalgıçlar

Kurşun ve arsenik ile çalışanlar

Tehlikeli koşul önemli

SGK yetkilileri, yapılacak bu düzenlemeyle birlikte yıpranma payı hakkının sadece gerçekten tehlikeli koşullarda çalışanlara tanınacağını vurguladı. Böylece hem sistemdeki yük azaltılacak hem de erken emeklilik hakkı adaletli bir şekilde dağıtılacağı söyleniyor.