Yaşam

7 Farklı Alkol Ve Kullanım Alanları

Davetlerde, yemeklerde ve partilerde tüketilen alkolün kullanım alanlarını bilmek doğru tüketim için önemlidir.

Abone Ol

Alkol, kokteylden yemeğe kadar birçok farklı yelpazede kullanıma sahip. Alkol çeşitleri içilebilir olmasının yanı sıra endüstriyel alanda da kullanılabilir. Bu yüzden her alkol çeşidinin kendine göre kullanım alanı ve özellikleri vardır. Bir alkolün içilebilir ve içilemez olduğunu bilmek onu en doğru şekilde kullanmanıza yardımcı olur.

1. Etanol (Etil Alkol)

Meyve, tahıl ve ya balın içeriğindeki şekerin fermente edilmesiyle elde edilir. Alkol tüketenlerin ise güvenle tercih edeceği alkol türüdür.

2. İzopropil Alkol

İçilmesi uygun olmayan zehiri bir alkol türüdür. Yüzey temizliği, dezenfekte ve yaraları temizlemek için kullanılır. Ağır ve keskin bir kokuya sahip ikincil alkol grubuna aittir. Steriizasyon için öenmeli olan proteinin denatüre işeminde önemli bir role sahiptir. Acak insan vücudunda kullanılması önerilmez.

3. Metanol

Metil alkol olarak da bilinen metanol oksijen bakımından zengin oluğu için araç yakıtı olarak da kullanılabiliyor. Ancak kişilerin tüketmesi için uygun değildir. Yutulması durumunda körlüğe hatta ölüme bile neden olabilir. Endüstriyel alanda kullanılan bu alkol türünün içilmesi insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Metanol ya da metil alkol zehirlenmesi sahte alkollerde kullanıldığında halk sağlığını tehdit eder.

4. Fermente Alkollü İçecekler (Damıtılmamış)

Bira : Buğday ve arpa gibi tahılların fermantasyon sürecinden geçmesiyle elde edilir.

Şarap : Üzüm gibi meyvelerin fermente edilmesiyle üretilir.

Sake ve pirinç şarabı : Pirincin fermantasyon işleminden geçmesiyle ortay çıkan alkol türüdür.

Bu içkilerin alkol oranı düşüktür ve damıtılmamış kategorisinde yer alır.

5. Damıtılmış Alkollü İçecekler (Spiritler)

Bu kategoride yer alan içkilerin alkol oranını artırmak için damıtılma işlemi gerçekleştirilir. En bilinen türleri ise şunlardır:

Votka :Nötr bir aromaya sahip olan votka tahıl veya patatesten üretilir. Bazı kokteyllerin ana maddesi olarak kullanılır.

Viski : Fermente edilen tahılların damıtılıp yıllanma işeminden geçtikten sonra kullanılır.

Tekila : Mavi agave bitkisi bu alkolün üretilmesinde önemli bir rol üstlenir.

Rom : Melas veya şeker kamışından elde edilir.

Cin : Ardıç meyvesi bu alkolün üretiminde önemli bir yere sahiptir. Damıtılma esnası sırasında başka bitkilerde eklenerek aromalandırılır.

Damıtılmış kategoride yer alan içkilerin alkol oranı yüzde 35 ve 70 oranındadır.

6.Güçlendirilmiş Şaraplar

Güçlendirilmiş şaraplar, alkol oranını yükseltmek için damıtılmış içkilerin, genellikle brendinin eklendiği özel şarap türleridir. Bu şaraplar, üretim sürecinde eklenen damıtılmış içki sayesinde daha yoğun bir aroma kazanır.

7.Likörler

Likörler, meyve, ot, baharat veya krema gibi malzemelerle tatlandırılmış damıtılmış içeceklerdir. Likörler, genellikle %15-30 alkol oranıyla diğer içkilere kıyasla daha hafif bir yapıya sahiptir. Kokteyllerde tatlandırıcı olarak kullanıldıkları gibi, yemek sonrası sindirime yardımcı içecek olarak da servis edilirler.

Alkolün Kimyası

Alkoller, organik bileşikler arasında yer alır ve karbon atomlarına bağlı hidroksil grubu içerir. Etanol, birincil alkol olarak fermente içeceklerin temel bileşenidir. İkincil alkoller arasında izopropil alkol bulunurken, amil alkol gibi daha yüksek alkoller fermente içeceklerde az miktarda bulunur.