Gündem

Engelleri aştı, 2 bin 700 metreye tırmandı

Röportaj-Foto: Elif Kayaaslan  / Görme engelli Ersin Çimen, Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Sanatçılığı unvanına sahip. Aynı zamanda mental matematik ile ilgilenen, dağcılık ve kayak yapan Çimen, görenleri şaşırtıyor. Herkesin Yetenek Sizsiniz Türkiye Yarışmasında tanıdığı engelli yetenek Çimen’in hikâyesi örnek alınacak cinsten. Öyle ki, kısa bir süre önce 2 bin 700 metre yüksekliği olan Koç Dağı’na tırmandı.

Abone Ol

 

Doğuştan görme engelli olan Ersin Çimen, küçük yaşta çabalamaya başladı. Birçok spor dalını deneyen, bazılarını ise profesyonelce yapan Çimen, aynı zamanda saz ve söz sanatçılığı yapıyor. Yaptığı müziği bir albüm ile taçlandıran Ersin Çimen, birçok kişi tarafından Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasında gösterdiği performans ile tanındı. Beşiktaşlı eski futbolcu Sergen Yalçın ile diyalogları hafızalarda yer eden Çimen’in meziyetleri bununla da sınırlı değil. Görme engeline rağmen kayak yapan ve farklı spor dalları ile uğraşan Çimen Türkiye’de görülmesi güç bir başarıya da imza attı. Amatör anlamda dağcılık sporu yapan görme engelli sanatçı, Kayseri’de bulunan Koç Dağı’na tırmandı. Hayata gönül gözüyle bakan ve gözlerinin görmemesine rağmen birçok konuda başarılara imza atan Ersin Çimen, hikâyesini anlattı.

EĞİTİM ALMADAN MENTAL MATEMATİK YAPIYOR

Özellikle Mental Matematik konusunda uzman denilebilecek seviyede olan Çimen, bu alandaki yeteneğini nasıl fark ettiğini şöyle ifade etti: “Bu işin eğitimini almadım, ezbere mental matematikle uğraşıyorum. Bu işi uç seviyede yapabildiğimi biliyorum. 5-6 yıl eğitim alan insanlar benim kadar iyi olamayabiliyor. Bu bir yetenek diyebilirim. Bunu 20 yıl önce santral memurluğu yaparken fark ettim. O günden bu yana üstüne koyarak sürdürüyorum. Katıldığım yarışma programında da insanlar bunu gördü. İmkanım olsa bir yolunu bulsam bir çok engelliye bunu motivasyon aracı olarak kullanmak, öğretmek istiyorum. Sayılar dosttur, 2 kere 2 dört eder sayılar doğruyu söyler rakamlar yanılmaz, onun için bunu kullanmak istiyorum.’’

YETENEKLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

Hayatı diğer insanlardan farklı gören Çimen’in yeteneği bununla sınırlı değil. Ersin Çimen, gözleri görmeden türküler yazıyor, bağlama çalıyor. Çimen, 6 yaşında bağlamayla tanıştı. 1 yılda başlamayı detaylı öğrendiğini belirten Çimen, “Bu konuda da hiçbir eğitim almadım. Yaklaşık 40 yıldır bağlama çalıyorum. Devlet sanatçılığı unvanım var. Birçok konser verdim. Aynı zamanda yaptığım çalışmaları bir albümde topladım. 1 yıl kadar önce albümüm çıktı” dedi. Çimen, ‘Gönlümün Bam Teli’ isimli albümünün büyük beğeni topladığını da söyledi.

ENGELLİLERİN SPOR YAPMASINI İSTİYOR

Ersin Çimen, Engelsiz Sanatlar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başkanlığını da yürütüyor. Becerilerinin yanında spora da meraklı olan görme engelli sanatçı, kayak yapıyor Dağcılık yapmaya da başlayan başarılı isim Çimen, engellilerin spora katılmasını savunduklarını dile getirdi. Bu bağlamda engellilerin spor yapması yaptıkları çalışmaları anlatan Ersin Çimen, şöyle konuştu: “Burada 4 yıldır bir mücadele veriliyor. Engellileri birçok sporu var. Ampute futbol, tekerlekli sandalye basketbolu… Ama kayak ya da dağcılık yapan yok. Biz bu alana yönelmelerini istiyoruz. Korkmasınlar en risksiz olanı, aslında kayak ve tırmanış”

“ENGELLERİ SPORLA AŞACAĞIZ”

Çimen, son olarak 2 bin 700 metre yüksekliğindeki Koç Dağı’na yaptığı tırmanış ile ilgili konuştu: “Dağa gittim ve geldim. İlk başta bir korkum vardı, ama bunu da yendim.Tabi arkadaşlarımın desteği ile. Bu işin asıl keyfi şurada; zirveye vardığımda hiç yorgunluğum falan kalmadı. Onun için, özellikle gereksiz gördüğüm bir yargıya değinmek isterim. Kendi dalım için konuşuyorum. Görme Engellileri okullarında bazı müdürler çocukları spor kulüplerine göndermemeleri için aileleri uyarıyor. Bu çok yanlış bir şeydir, siz engellileri spora ne kadar teşvik ederseniz, ne kadar heyecanın içine, ne kadar yapabileceği bir şeyin içine iterseniz, onları o kadar başarılı kılarsınız ve yaşam alanını o kadar arttırırsınız. Aileler, çocuklarını spora ve birçok etkinliğe yönlendirmeli. Çünkü engelleri başka türlü aşamayız. 

Güzel sohbetimizi şiirle taçlandıran Çimen; Tüm Engellilerin, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını Kutladı.

Bize imkân verin budur son sözüm

Görün bakın o zaman ne yapar özüm

Ürettikçe görür gönlümden gözüm 

Bizler engelliyiz kusurlu değil 

 

Bak onun kolu yok bacağı sakat,

Değnekle yürüyor buluyor takat,

Yaşamımız zordur biliriz fakat

Bizler engelliyiz kusurlu değil. . .