Duruşmada, tutuklu sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut, avukatları ile Korkmaz ailesi avukatları hazır bulunurken, müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi gördüğü bu nedenle duruşmaya katılmadığı belirtildi. Saldoğan’ın raporu mahkemeye sunuldu. Yozgat E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Saldoğan’ın 10 Aralık’ta Yozgat Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğü, ‘Sol üreter taşı’ tanısıyla 24 Aralık’ta Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edildiği ve burada tedavisinin devam ettiği gerekçesiyle duruşmaya katılmadığı açıklandı. Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan da, başka duruşmalarının olduğu mazeretiyle duruşmaya katılmadı.
TBB Disiplin Kurulu Başkanı, Gaziantep, Ankara, Hatay, Mersin, Aydın Barosu Başkanları duruşmaya aile avukatı olarak katıldıklarını belirterek, suçluların cezalandırılmasını istediler.
Aile avukatları adına konuşan Ayhan Erdoğan, “Cumhurbaşkanına hakarete tutuklama olduğu bir dönemde Ali İsmail Korkmaz’ın ölümü ile ilgili yargılanan sanık Yalçın Akbulut’un tutuklanması şarttır. Tutuksuz sanıkların ise müşterek fail olarak cezalandırılmaları gerekir” dedi.
Savcının tutuklanmasını talep ettiği polis memuru Yalçın Akbulut, “Hiçbir suçum yok. Bana verilen görev eylemcileri sokağa sokmamaktı. Kesinlikle gözaltı değil. Ben eylemcileri uzaklaştırdım şahısların yanına gayri ihtiyari gidiyorum. Şahsa yaklaşmam dahi söz konusu değil. Varsa bir şahsı kovalamaktan dolayı suçum vardır. Savcının hakkımdaki mütalaasına katılmıyor beraatimi istiyorum" ifadelerini kullandı.
Sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin, savunmalarında savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek, beraatlerini istedi.
“POLİSE YARDIM ETMEK SUÇ MU?”
Tutuklu sanıklar Muhammet Vatansever, Ramazan Koyuncu da savcının mütalaasını kesinlikle kabul etmediklerini, kaçma gibi bir durumlarının söz konusu olmadığı için beraatlerini istediler.
Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ebubekir Harlar, ise “Polislerin tut demesinin suç olduğunu bilmiyorduk. 17 aydır tutukluyuz. Polise yardım etmek suç ise cezamı verin” dediler.
Yalçın Akbulut'ın avukatı Selim Karakoyun, savcının müvekkili için istediği tutuklama talebinin çok ağır olduğunu iddia etti.
Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, Karakoyun’un savunması esnasında "Sizin çocuğunuz, vicdanınız yok mu?" diyerek tepki gösterdi.
Hatay Barosu'nun müdahil olma talebi ve tevsi tahkikat talebi, Sanık Saldoğan’ın mazeret taleplerinin değerlendirilmesi için duruşmaya 15 dakika ara verildi.
DURUŞMA 21 OCAK'A ERTELENDİ
Aranın ardından mahkeme heyeti Hatay Barosu'nun müdahil olma talebini suçtan zarar gören taraf olmaması nedeniyle reddederken, yasal yollara müracaat edebileceğini belirtti.
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'un tutuklanması talebinin şimdilik reddine karar verilirken, tutuklu sanık Mevlüt Saldoğan'ın sağlık sorunları nedeniyle mazeretli sayılması kararlaştırıldı.
Mahkeme heyeti, Saldoğan'ın sonraki duruşmada hazır bulunması için ceza infaz kurumuna yazı yazılmasına, yine mazeretli olması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşu veya adliyede SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılımının sağlanmasına karar verdi.
Ayrıca Saldoğan'ın avukatının da sunduğu mesleki mazeretin kabul edilerek, duruşma gününü UYAP üzerinden öğrenmesinin istenmesine karar verildi. Duruşma 21 Ocak'a ertelendi.