Kayseri’nin yatırımları, turizmi, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilçelerinden olan Talas’ın aynı isimle bir kardeş şehri bulunuyor. Yine Türk ülkesi olan Kırgızistan’da konumlanan şehrin hikayesi merak uyandırıyor.
Kırgızistan’ın kuzeybatısında yer alan yedi idari bölgesinden birisi olan Talas Kırgızistan’a sınır komşusu olan bir bölgedir. Bu bölgenin merkezinin adı ise Talas olarak anılır. Talas Vadisi’nde yer alan bu bölge tarıma elverişli bölgeleri ile bilinir ve dağlarla çevrilidir. Özellikle Kırgız Ala Dağları ve Talas Aladağları, bölgeyi doğal olarak korunaklı bir konuma getirir.
Yüzölçümü ve nüfus!
Talas bölgesi yaklaşık 11.400 km² yüzölçümüne sahiptir. 2024 itibarıyla nüfusu yaklaşık 270.000 civarındadır. Nüfusun büyük çoğunluğu Kırgızlardan oluşmakta olup, az sayıda Kazak, Rus ve Özbek toplulukları da yaşamaktadır.
Bölgenin tarihçesi!
Kırgızistan merkezinin sınır komşusu olan bu bölge Türk tarihinin en önemli savaşlarından birisine ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Talas Savaşı’na da adını veren bölge Abbasiler ve Çin Tang Hanedanı arasında kalmış ve Türklerin Abbasi tarafında konumlanarak, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinde önemli rol oynamıştır. Aynı zamanda bu savaş sonucunda Çinlilerin Orta Asya’daki ilerleyişi durmuştur. Ayrıca Talas Vadisi, antik Türgiş, Karluk, Karakhanid ve Timur İmparatorluğu dönemlerinde de önemli bir stratejik ve kültürel merkez olmuştur.
Bölge halkının ekonomisi
Bölgede yaşayan 270 bin kişinin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olarak biliniyor. Buğday, arpa, patates ve ayçiçeği gibi ürünlere elverişli olan Talas topraklarında aynı zamanda hayvancılık faaliyetleri de yürütülüyor. Küçük çaplı sanayi tesisleri ve el sanatları da ekonomik faaliyetler arasındadır. Sovyet döneminden kalan bazı sanayi altyapıları hâlâ kullanılmaktadır.
Kültür ve eğitim
Talas, Kırgız halk kültürlerinin merkezlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Yöresel müzik, destan ve Türk kültürüne ait ögelerin çokça barındırıldığı kültür de Anadolu Türklerinin izlerine de rastlamak mümkün. Talas Savaşı zamanında Türkleri İslamiyet’le tanıştıran bu bölge İslam ve Türk kültürünün harmanlanmış unsurlarını barındırıyor.
Talas ile adaş!
Kayseri’nin Talas ilçenin adını nereden aldığına dair birçok farklı hikaye anlatılıyor. Bu kapsamda gerçeğe en yakın olan hikâyelerden birisi Türklerin ana vatanı olan, Orta Asya’da yer alan Kırgızistan’ın Talas Bölgesi’nden geldiği oluyor.