Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan kayalıklar, görüntüsüyle, manzarasıyla ve adıyla kendinden söz ettiriyor. İlçeye bağlı Maletepe Köyü yakınlarında yer alan kayalıkların adını duyanlar ilk başta korkuyor. 

Ziyaretçilerini bekleyen Şeytan Şehri Kayalıkları, adından dolayı ufak bir tereddüt yaşatsa da görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Erozyon, rüzgar ve sel suları ile zamanla aşınarak bugünkü görünümünü alan kayalıklar, görenlerin ilgisini çekiyor. Gece üzerine düşen ay ışığı ve rüzgar sesinin kayalıkların oyuklarından gezinerek çıkarttığı ürkütücü sesten dolayı çevre halkı tarafından Şeytan Şehri Kayalıkları olarak adlandırılıyor.

Şeytan Şehri Kayalıkları (5)

Turizme kazandırılması beklenen Şeytan Şehri Kayalıkları hakkında konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay, “Halk tarafından Şeytan Şehri olarak bilinen yer şekilleri, bizim kötü arazi olarak tanımlamış olduğumuz Kırgıbayırlar veya badlans olarak adlandırmış olduğumuz şekillerdir aslında. 

Kayseri’de de Şubesi Bulunan Kurum 13 Şubesini Kapattı! Kayseri’de de Şubesi Bulunan Kurum 13 Şubesini Kapattı!

Badlansı daha çok yarı kurak iklim özelliklerinin hakim olduğu bitki örtüsünden yoksun eğimli sahalarda, genellikle yağmurun oluşturmuş olduğu sel sularında kolayca aşınabilen yer şekilleri olarak nitelendirebiliriz. Özellikle sağanak yağışın olduğu ya da erimiş kar sularının etkisiyle aşınan bu şekiller birbirinden farklı keskin ve alçak sırtlar meydana getirebilmekte ve bu görüntüler ortaya çıkmaktadır. Maltepe köyündeki Şeytan Şehri Kayalıkları olarak adlandırılan Kırgıbayırlar, yüzde 65-70 oranında kil içeriğine sahip” dedi.

Şeytan Şehri Kayalıkları (4)

Adını Fiziki Görüntüsünden Alıyor!

İsminin ürkütücülüğü fiziki görünüşünden olduğunu söyleyen Gülpınar Akbulut Özpay, “Yöre halkı tarafından 'Şeytan Şehri' ya da 'Şeytan Kayalıkları' gibi isimlerle adlandırılan bu şekillerin bu isimlerle adlandırılmasındaki temel neden ise buradaki keskin ve alçak sırtların bazı figürler ve üyelere benzetilmesinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. 

Şeytan Şehri Kayalıkları (2)

Hatta bunların oluşumu ile ilgili halkın bazı hikayeler geliştirdiklerini de söylemek mümkün. Çevre turizmi açısından bu yer şekillerinin gelecekte çok önem arz edebileceğini söyleyebiliriz. Bu bölge turizm açısından çekicilik oluşturabilen şekiller arasında yer almakta. Ziyaret edilmesi gereken önemli bir doğal sit alanı olarak kabul edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Şeytan Şehri Kayalıkları (1)

Kaynak: İHA