Yaşam

Ezberleyerek Öğrenmenin En Etkili Yöntemleri

Ezberlemenin kalıcı öğrenmeye katkısını artırmak için hafıza teknikleri, tekrar, anlamlandırma ve uyku öncesi çalışma gibi yöntemlerle bilgileri içselleştirmek oldukça etkilidir.

Abone Ol

Formüller, tanımlar, özetler ya da zihin haritaları fark etmeksizin: Öğrenciler eğitim hayatları boyunca büyük miktarda bilgiyi öğrenmek ve mümkünse uzun vadede bu bilgilere erişebilmek zorundadır. Ancak ezberlemek, her zaman başarılı bir öğrenme anlamına gelmez. Anlamlandırmak, sadece ezber yapmaktan çok daha önemlidir. Öte yandan, ezberlemeye toptan karşı çıkmak da pek akıllıca değildir.

1. Bilgiyi İçselleştirin

Sadece sınav için bir şekilde ezberlemek kesinlikle önerilmez. Bu tür "bulimia öğrenme" (kısa sürede doldur, hemen boşalt) yöntemlerinin uzun vadeli etkisi neredeyse sıfırdır. Bu yüzden hedefiniz bilgileri kalıcı olarak hafızanıza kazımak olmalıdır, özellikle de alanınıza dair temel konuları.

Bu şekilde beyniniz, daha sonra gelecek olan zor bilgileri öğrenirken temellere hızlıca geri dönebilir ve her defasında en baştan başlamanıza gerek kalmaz.

Ezberleme bu nedenle, konu hakkında halihazırda bir ön bilgiye sahipseniz özellikle faydalıdır. Beynimiz sadece, yeni bilgileri daha önceki bilgilerle ilişkilendirebildiğinde bunları etkili biçimde kullanabilir. Bu da size sonraki sınavlara hazırlanırken büyük bir zaman avantajı sağlar.

2. Hafıza Teknikleri Kullanın

Mnemonik teknikler (hafıza teknikleri), bilgileri uzun süreli belleğe kaydetmek ve orada tutmak için kullanılır. Bu hafıza eğitimi için çeşitli yardımcılar geliştirilmiştir.

Bunlara örnek olarak kafiyeler veya görseller verilebilir. Örneğin ezberlemeniz gereken terimleri, bir zincirin halkaları gibi birbirine bağladığınız çağrışım zincirleri oluşturabilirsiniz.

Basit, akılda kalıcı bir hikaye uydurarak, ilgili terimleri otomatik olarak hatırlamanız kolaylaşır.

3. Tekrar, Tekrar ve Tekrar

En iyi öğrenme yöntemine sahip olsanız bile, tekrar olmadan uzun vadede neredeyse her şeyi unutursunuz. Bu yüzden düzenli tekrar ve bilgileri tazelemek şarttır; ancak bu şekilde öğrenilen bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarılabilir.

Formüller veya kelime bilgisi gibi konularda, tekrarları pratikle desteklemek faydalı olur. Formülleri problem çözerek ya da kelimelerle örnek cümleler kurarak pekiştirebilirsiniz.

4. Çalışma Ortamınızı Değiştirin

Özellikle sınav döneminde, birden fazla sınava aynı anda hazırlanmanız gerekiyorsa, çalışma ortamını değiştirmeniz oldukça faydalı olabilir.

Örneğin: Belirlediğiniz bir konu için masanızda, başka bir konu için mutfakta ve farklı bir diğer konu için de yatakta çalışabilirsiniz. Bu şekilde, her bilgi parçası zihninizde farklı bir mekanla eşleşir ve bu da odaklanmanızı artırır.

5. Uyumadan Hemen Önce Çalışın

Çoğu insan gündüz saatlerinde en verimli hâlindedir. Ancak uzmanlara göre, son öğrenme veya tekrar seansını uyumadan hemen önce yapmak oldukça faydalıdır. Tanımlar ve özetler gibi bilgileri uzun vadeli olarak içselleştirmek istiyorsanız, bu bilgilerin hipokampustan beyin kabuğuna (korteks) aktarılması gerekir. Bu aktarım ise sadece uyku sırasında gerçekleşir. Özellikle derin uyku sırasında, beyin hipokampusta depolanan bilgileri alır ve REM uykusu aşamasında işler.

Yani yatmadan hemen önce çalışırsanız, beyninize yeni gelen bilgiler etkili bir şekilde işlenir ve daha sonra kolaylıkla hatırlanabilir.