Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ta 40 dakika içinde 4 farklı depremin meydana geldiği duyuruldu. Hafif şiddetteki bu sarsıntılar, halk arasında kısa süreli bir paniğe neden oldu. Depremlerin büyüklükleri 1.7 ile 2.4 arasında değişirken, yetkililer bu tür küçük sarsıntıların bölgenin fay hatları üzerinde olduğunu hatırlatarak olası büyük depremler öncesinde bu tür hareketliliklerin normal olduğuna dikkat çekti.
Depremler sırasıyla saat 14.39’da Pazarcık ilçesi Maksutuşağı mevkiinde 2.4 büyüklüğünde, saat 14.42’de Elbistan ilçesi Armutalan mevkiinde 2.0 büyüklüğünde, saat 15.02’de Göksun ilçesi Sırmalı bölgesinde 1.7 büyüklüğünde ve saat 15.19’da Nurhak ilçesi Tatlar köyü civarında 1.9 büyüklüğünde kaydedildi. Bu küçük çaplı depremler, bazı vatandaşlar tarafından hissedilirken can veya mal kaybı yaşanmadı.
Küçük Depremler Ne Anlama Geliyor?
Uzmanlara göre, Kahramanmaraş gibi deprem potansiyeli yüksek bölgelerde bu tür küçük çaplı depremler sıklıkla görülüyor. Kandilli Rasathanesi yetkilileri, özellikle 1.7 ile 2.4 büyüklüğündeki sarsıntıların yüzeyde hissedilse de genellikle büyük risk oluşturmadığını belirtiyor. Bu tür depremler, yer kabuğunun hareketliliğini ve enerji boşalmasını ifade eden doğa olayları arasında yer alıyor.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ersoy, "Küçük ölçekli depremler, bölgedeki fay hatlarının aktif olduğunu ve yer kabuğunun hareketliliğini gösterir. Ancak bu durum her zaman büyük bir depremin habercisi değildir. Yine de bölgede yapı güvenliği ve afet hazırlıklarına dikkat etmek şarttır," dedi.