Kayseri'de özel bir hastanede daha önce başka bir hastaneden gelen bir doktorun faturasız işlem yaptığı iddialarının ardından, şimdi de benzer bir olay yaşandı. Aile, ağrı şikayetiyle hastaneye başvurduğunda, doktorlardan biri “bebek ölü, kürtaj yapılacak” dedi. Hastanenin başhekimi ise iki gün sonra sağlıklı raporu verdi. Ancak, uygulanan yanlış tedaviler sonucunda anne, tedavi sonrası 10 gün içinde düşük yaptı.
Kayseri'de yaşayan 13 haftalık hamile olan Elmas Yükseker, iddiaya göre, 31 Aralık 2023 tarihinde akşam saatlerinde ağrı şikayeti ile eşi Enes Yükseker'le birlikte Kayseri'de özel bir hastaneye başvurdu. Hemen kontrole alınan kadına hastanede görev yapan H.K. isimli kadın doktor tarafından bebeğin suyunun geldiği ve anne karnında öldüğü söylendi.
Daha sonra bebeğin kürtaj ile alınacağı bilgisi verilen kadına, 2 gün boyunca suni sancılar, ilaç tedavileri ve çeşitli düşük tekniklerinin uygulanacağı söylendi. Bütün yapılanlara rağmen düşük yapamayan kadının doktorunu değiştirdiğini gören H.K., iddiaya göre "Doktor mu değiştiriyorsunuz? O zaman hastanızı alın, gidin" diyerek tartışma çıkardı. Daha sonra yapılan tetkiklerde hastane başhekimi tarafından 3 Ocak 2024 tarihinde bebeğe ‘sağlıklı' raporu verildi.
Yaşananların ardından taburcu olarak evine giden kadın, 10 gün sonra evinde düşük yaptı. Aile, yaşananların ardından hukuk mücadelesi başlatarak hastaneden şikayetçi olurken, Sağlık Bakanlığı tarafından da olaya ilişkin soruşturma izni verildi.
'Sonuca ulaşamayınca sezaryenle alacağız, kesmemiz lazım dediler'
Yanlış tanı ve tedavilerle çocuğunu kaybeden baba Enes Seyit Yükseker, şu ifadeleri kullandı:
"2023'ü 2024'e bağlayan gece saat 23.00 sularında eşim rahatsızlandı ve bu hastaneye geldik. Sonrasında ben kayıt yaptırırken eşimi odaya aldılar. Kayıt yaptırdığımda yukarı çıktığımda çocuğun suyunun geldiğini ve kürtaj yaptırılması için bize bir belge imzalattılar. Sonradan doğumhaneye aldılar, kürtaj işlemi için. 2 gün boyunca suni sancı, egzersizler ve ilaçlar verdiler. Yemek falan hiçbir şey vermediler. Sonuca ulaşamayınca sezaryenle alacağız, kesmemiz lazım dediler. Biz bunu kabul etmedik ve aynı hastanenin içerisinde başhekim olan doktora gittik. Kaydımızı ona aldırdık"
'Sorunu olmayan erkek çocuğu olduğunu bize söyledi'
Doktor değiştirmek istediğinde tepkiyle karşılaştıklarını belirten Yükseker, "Doktor baktığında bizim çocuğumuzun suyunun olduğunu ve hiçbir problem olmadığını, 13 haftalık olduğunu ve sorunu olmayan erkek çocuğu olduğunu bize söyledi. Sonra biz doktor değiştirmek istediğimizde Hülya hanım bizim odamıza gelerek "Doktor mu değiştirmek istiyorsunuz? Alın gidin hastanızı. Başka hastaneye gidin" gibi söylemlerde bulundu" diye konuştu.
Davadan herhangi bir sonuç alamadıklarını dile getiren Yükseker, "Sonuç olarak benim çocuğum 10 gün sonra evde düşük oldu. Ben çocuğumu ayakkabı kutusuna koyarak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gittim ve diğer işlemlerimiz orada sonuçlandı. Bizi ne aradılar, ne özür dilediler ne de olayla ilgili hiçbir şey yapmadılar. Biz davacı olduk. 1,5 yıl oldu ve hala davamız sürüyor, bir sonuca varamadık" dedi.
'Her insan hata yapar'
Yükseker, doktorların kendilerine her insan hata yapar dediklerini söyleyerek, "Biz durumun ardından hastane sahibi Erşat Batmaz beye gittik ve hocam çocuğumuz sağlıklıymış. Doktor iyi, her şey kontrolümüz altında diyordunuz ama çocuğumuz sağlıklıymış. Bizim çocuğumuzu kürtaj veya sezaryenle alacaklardı dedik ve konu hakkında bilgilerini dile getirmesini istedik. Doktor kayınbabama "Siz ne iş yapıyorsunuz?" diye sordu. O da hayvancılıkla uğraştığını söyleyince hastane sahibi Erşat Batmaz, "İnsan hata yapabilir, siz hiç mi hata yapmadınız?" gibi bir söylemde bulundu. Sonrasında da hastane güvenliği gelip bizi kapı dışarı etti. "Elinizden geleni ardınıza koymayın" diye de arkamızdan serzenişte bulundu. Sağlıklı olduğuna dair bizim elimizde hastanenin bizzat raporu var. O zamanlar bir doktor öldürmeye çalıştı, diğeri de yaşattı" şeklinde konuştu.
Daha önce ne olmuştu
Geçtiğimiz yıl yine iddiaya göre, Kayseri'deki söz konusu özel hastanede estetik operasyon geçiren bir hasta, daha sonra meydana gelen sağlık problemleri için hastaneye başvurduğunda, kendisine işlem yapan doktorun hastane bünyesinde olmadığını ve başka bir hastaneden geldiğini öğrenmişti. Olayın ardından şikayetçi olacağını söyleyen hastaya hastane tarafından işleme dair fatura verilmemesi kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.