Soğuk günlerde içimizi ısıtmak için ya da günün yorgunluğunu atmak istediğimizde elimiz hep bir fincan çaya gider. Ama bu sefer klasik çaydan değil, doğanın bize sunduğu mis kokulu bitki çaylarından bahsedelim. Hem lezzetli, hem şifalı bu çaylar doğanın bizlere birer hediyesi.
Papatya Çayı:
Papatya çayını eline aldığında mis gibi kokusuyla etkisi altına almaya başlıyor. Bu çay, uykusuzluk çekenler için mucize bir içecek. Gece yatmadan önce bir fincan içmek sakinleştiriyor ve rahat bir uyku sunuyor. Aynı zamanda adet sancılarını hafifletme konusunda da uzman.
Nane Çayı:
Yemekten sonra ki şişkinlik hissine nane çayı etkili bir yöntem sunuyor. İçeriğindeki mentol, sindirim sistemini rahatlatıp gazı alıyor ve daha hafif hissetmemizi sağlıyor. Bu özelliğinin yanı sıra baş ağrısına da iyi geliyor. O ferah kokusu sayesinde sinüsleri açıyor, ağrıyı dindiriyor. Soğuk algınlığı gibi hastalık durumlarında da bal ile karıştırılıp tüketildiğinde boğazda oluşan yanmayı alıp götürüyor.
Kuşburnu Çayı:
Kış aylarında hastalıkların önüne geçmek için kuşburnu çayı içmek etkili bir yöntem oluyor. Kuşburnu çayı, C vitaminiyle dolu bir kalkan gibi bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların önüne geçiyor. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar sayesinde iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor. Tadının biraz ekşi olmasından dolayı bazı kişilerin tüketimini zorlaştırıyor. Ancak içine biraz bal katarak tüketmek içimini kolaylaştıracaktır.
Zencefil Çayı:
Zencefil çayı, özellikle üşüdüğümüz dönemlerde imdadımıza yetişiyor. Soğuk algınlığıyla öksürük gibi hastalık durumlarında zencefil, antiviral etkisi sayesinde mikroplarla savaşıyor, boğazımızı yumuşatıyor. Mide bulantısı yaşadığımız zamanlarda bir fincan zencefil çayı içmek, mideyi yatıştırıp bulantıyı kesiyor.
Adaçayı:
Boğaz ağrısı yaşadığımız dönemlerde adaçayı antiseptik özelliği sayesinde boğazımızda ki mikropları temizliyor, öksürüğü yatıştırıyor. Ağız kokusu problemleri olan kişilerin de imdadına adaçayı yetişiyor. Bir yudum adaçayıyla gargara yaparak bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün oluyor.
Kekik Çayı:
Kekik kokusu ve tadıyla sadece yemeklere lezzet katmıyor aynı zamanda sağlığımıza da fayda sağlıyor. Kesilmeyen öksürüklerde kekik çayı içmek çok etkili bir yöntem oluyor. İçeriğindeki thymol maddesi balgamı söküp solunum yollarını açarak öksürüğü kesiyor. Yavaşlayan sindirim sistemi için de bir çözüm oluyor. Bağırsakları harekete geçiren çay sindirim açısından rahatlamayı sağlıyor.
Ihlamur Çayı:
Çocukluğumuzdan bu yana hasta olduğumuzda annemizin demlediği bu sıcacık çay tam bir şifa kaynağı. Ihlamur ter yoluyla mikropların vücudundan atılmasını sağlıyor.
Tarçın Çayı:
Tarçın çayı, şekeri dengeleyip ani açlık krizlerini önüne geçiyor. Aynı zamanda soğuk havalarda içtiğimizde dolaşımı hızlandırarak içimizi ısıtıyor. Aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasında da çok büyük fayda sağlıyor.
Bitki çayları her ne kadar doğal olsalar da herkes için uygun olmayabilir. Hamileler, kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar, tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Aynı zamanda günde 1-2 fincan tüketim genellikle yeterlidir. Aşırıya kaçmak yan etkilere yol açabilir.
Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor?
Soğuk günlerde içimizi ısıtmak için tükettiğimiz bazı çaylar hem ruhumuza hem de bedenimize şifa dağıtıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir