Kayseri'de görev yapan Diş Hekimi Fatih Ballı, diş taşı oluşumu ve temizliği konusunda önemli bilgiler vererek toplumda sıkça karşılaşılan yanlış bir algıya dikkat çekti. Diş taşı temizliğinin dişlere zarar verdiği yönündeki endişelerin yersiz olduğunu vurgulayan Ballı, “Aksine bu işlem, ilerleyen dönemde çok daha sağlıklı dişlere kavuşmak için büyük önem taşıyor” dedi.

Kayseri’de nöbetçi eczaneler25 Temmuz 2025
Kayseri’de nöbetçi eczaneler25 Temmuz 2025
İçeriği Görüntüle

Diş taşı temizliği sağlık açısından gerekli
Diş taşı, halk arasında bilinen adıyla tartarın, diş yüzeyinde biriken ve zamanla sertleşen plaklardan oluştuğunu belirten Ballı, bu oluşumun tükürükteki minerallerin etkisiyle giderek fırçayla veya diş ipiyle temizlenemeyecek bir hâl aldığını söyledi. Bu durumda profesyonel bir müdahalenin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Ballı, düzenli diş taşı temizliğinin hem estetik hem de sağlık açısından gerekli olduğunu kaydetti.

Diş eti çekilmesi gibi önemli sorunlara yol açabilir
Diş taşı birikiminin, zamanla diş eti şişliği, ödem ve diş eti çekilmesi gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Ballı, bu sorunların ilerlemesiyle birlikte diş kayıplarının yaşanabileceğini vurguladı. Diş taşı oluşumunu engellemenin temel yolunun düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı olduğunu dile getiren Ballı, şu bilgileri paylaştı:

“Günde en az iki kez diş fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir. Bu kontroller sayesinde hem erken müdahale imkânı doğar hem de ağız sağlığı korunmuş olur.” Özellikle hastalarının sıklıkla sorduğu “Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?” sorusuna da açıklık getiren Fatih Ballı, bu konudaki yanlış bilgiye dikkat çekerek şunları söyledi:

Diş taşı temizliği diş kayıplarının önüne geçer
“Diş taşı temizliği kesinlikle dişlere zarar vermez. Bu temizlik, ağız sağlığının korunmasında büyük rol oynar. Diş kayıplarının önüne geçmek, diş etlerini korumak ve estetik açıdan da sağlıklı bir görünüm kazanmak için düzenli olarak profesyonel diş taşı temizliği yapılmalıdır.”

Kaynak: 1HA