Sağlık Bakanlığı'nın tütünle mücadele programı kapsamında başlattığı "Dumansız Türkiye" kampanyasına Kayseri Şehir Hastanesi de destek veriyor. Hastane bünyesinde aktif şekilde hizmet veren iki ayrı sigara bırakma polikliniği, sigara bağımlılığıyla mücadele etmek isteyen vatandaşlara ücretsiz ve bilimsel yöntemlerle destek sunuyor.
Türkiye, tütünle mücadelede öncü ülkeler arasında
Tütün ve tütün ürünlerine karşı verilen mücadelede 16. yıla giren Sağlık Bakanlığı, "Dumansız Türkiye" vizyonuyla yeni bir döneme adım attı. Bu vizyon çerçevesinde sigara bıraktırma polikliniklerinin sayısı artırılırken, kamuoyunda da farkındalık oluşturmak adına çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Kayseri Şehir Hastanesi de bu kapsamda önemli bir rol üstleniyor.
‘Dumansız Bir Hayata Geçin’ çağrısı
Kayseri Şehir Hastanesi Aile Hekimi Polikliniği Sigara Bıraktırma Polikliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Hümeyra Aslaner, sigaranın sadece bir bağımlılık değil, milyonlarca insanın hayatına mal olan bir sağlık sorunu olduğunu belirtti ve “Sağlıklı bir gelecek için ve dumansız bir Türkiye için sigara ile olan mücadelenin daha kararlı olması gereken bir dönemdeyiz. Dünyada yaklaşık olarak 1 milyar 300 milyon kişi tütün ve tütün ürünü kullanmaktadır. Türkiye'de de yaklaşık olarak 20 milyon kişi sigara ile bağımlılık ile mücadele etmektedir. Sigara sadece bağımlılık yapmaz. Bunun yanı sıra her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu da Türkiye'de 100 bin kişiye tekabül etmektedir. Bu 8 milyon kişinin yaklaşık 1 milyon 200 bini sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için yaşama veda etmektedir. Bu tablo çok iç karartıcı gözükebilir. Lakin ülkemiz bu konuyla ilgili güzel bir mücadele vermektedir.
Gerek farkındalık oluşturmak için kampanyalar yapılmakta gerek yasalarla gerek denetimlerle bu süreç başarılı bir şekilde devam ettirilmektedir. Bunun yanı sıra dumansız hava alanları artırılmakta ve sigara bıraktırma poliklinikleri yaygınlaştırılmaktadır. Sigara bıraktırma poliklinikleri bizde de olduğu üzere ALO 171 ve MHRS randevu sistemi üzerinden ulaşabileceğiniz polikliniklerdir. Hastalarımız istedikleri şekilde bize başvurabilirler. Biz burada bilimsel yöntemlerle ilaç vererek ve psikososyal danışmanlık hizmetleri vererek süreci kolaylaştırıyoruz. Dumansız bir Türkiye için sağlıklı bir gelecek için dumansız bir hayata geçin.” Şeklinde konuştu.
Bağımlılıkla mücadele önemli!
Kayseri Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, tütün bağımlılığıyla mücadelenin sadece bırakmakla sınırlı olmadığını, sürdürülebilirliğin de çok önemli olduğunu ifade etti ve “Yaklaşık 25 yıldır bakanlığımızın yürüttüğü ‘Dumansız Hava Sahası' projesi ülkemizde fazlasıyla ses getirdi. Biz de hekimler olarak elimizden geldiğince buna destek vermek istedik. Hastalarımızın bu anlamdafarkındalığı da arttı. Hastanelere başvurmaları gerektiğini, bunun bir hastalık olduğunu fark ettiler.
Son zamanlarda da dumansız Türkiye ile ilgili çalışmalar bakanlığımız tarafından hızlandırıldı. Kişilerin bilinçlendirilmesiyle de başvurularımız arttı. Bize ulaşmak çok kolay. Bir polikliniğe randevu alır gibi hastalarımız MHRS üzerinden sigara bıraktırmak polikliniklerine randevu alarak gelebiliyorlar.
Hekimleriyle birlikte değerlendirmeler yapılıyor. Bağımlılığın derecesi belirleniyor. Bizim bir bağımlılık ölçeğimiz var. Kişinin derecesi yüksek geldiğinde kişiye bir ilaçla bırakma imkânı sunuyoruz. Türkiye'de ve dünyada bu ilaç kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı'mız tarafından bu ilaç ücretsiz karşılanmaktadır. Kişi bu ilacı kullanıyor ve 3 hafta sonra tekrardan muayene için çağırıyoruz. Çünkü bizim için önemli olan kişinin sigarayı bırakması değil. Bunun sürdürülebilir olması çok önemli. Hastalarımızı yakın takiple gerek psikososyal destekle gerek ilaç tedavisiyle destekliyoruz. Burada önemli olan bu batağa tekrar düşmemeleri ve tekrar bu bağımlılığa geri dönmemeleri. O yüzden biz Kayseri Şehir Hastanesi olarak aktif olarak hizmet vermekteyiz.” Şeklinde konuştu.
15 yıllık sigara bağımlısı 25 günde sigara bıraktı!
Sigara bırakma polikliniğine başvurarak bağımlılığını yenen 15 yıllık sigara tiryakisi Yaşar Güney ise “Daha önceden defalarca sigarayı bırakmayı denedim. En sonunda ALO 171'den bura ile irtibata geçtim. Sigara Bıraktırma Polikliniğine MHRS üzerinden randevu aldım. Doktorlarımıza muayenemi oldum. Bana ücretsiz olarak Melikgazi Sağlık Merkezi'nden ilaç yazdılar. İlacımı kullandım. 25 gün sonra tekrardan kontrole geldim.
Ben bu süre içerisinde sigarayı bıraktım. Kontrollerim hâlâ devam ediyor. Sigarayı bırakmak, kullandığım ilaçla zor olmadı. Ben daha önceden Ramazan aylarında bırakmayı çok denedim ama bırakamadım. Bu ilacı kullanmaya başladıktan sonra ilk 3 gün ilaçla birlikte sigarayı da kullandım. Sonrasında zaten vücut kendisi istemiyor. Sağlık Bakanlığımıza ilacımızı ücretsiz olarak verdiği için teşekkür ederim.” Şeklinde deneyimlerini paylaştı.