Yıllardır süregelen noel geleneği olan yılbaşı ağacı süsleme, dünya çapında huzurlu ve mutlu hissettirmeye devam ediyor. Yılın en güzel anı, noel zamanı heyecanla geçerken her taraf yılbaşı ağaçlarıyla kırmızı, yeşil ve sarı renklere boyanıyor. Tek düze bir halde hep iğne yapraklı ağaçlar (genelde çam) süslenirken nedenini hiç sordunuz mu? Hep çam ağacını süslemenin bir anlamı var mı? Bakın çam ağacının özellikleri neler...

İğne yapraklı ağaçlar, eski pagan inanışlarındaki doğa ve yaşam döngüsüyle ilişkili olarak kutsal kabul edilmeye başlandı. Özellikle tüm yıl boyunca yapraklarını dökmeden yeşil kaldıkları için yaşamın devamlılığı, ölümsüzlük ve dayanıklılığı temsil ediyor. Neden böyle bir algı var? İşte cevaplar...

1) Yeşil kalma özelliği
Çoğu ağaç, sonbaharda yapraklarını döker ve yalnızca dalları kalır ancak iğne yapraklı ağaçlar kış aylarında bile yeşil kalmaya devam eder. Haliye bu durum, doğanın zorlu koşullarında bile yaşamı sürdürme gücünü temsil etmekte ve eski toplumlarda, iğne yapraklı ağacın 'her daim yeşil' olması, doğanın ölümsüzlüğünün ve ruhsal korumanın bir işareti olarak varsayılıyordu.

2) Kış gündönümü kutlamaları
Pagan inanışlarına göre, kış gündönümü (21 Aralık civarı), yılın en karanlık gününün ardından güneşin 'yeniden doğuşunu' temsil ediyordu. Bu dönemde yeşil dallar ve ağaçlar, hayatın yeniden doğuşunun ve baharın habercisi olarak kutlamalarda kullanılırdı. Özellikle de Cermen ve İskandinav mitolojilerinde, çam veya köknar gibi ağaçların dalları, kötü ruhları kovmak ve evleri korumak amacıyla evlere asılıyordu.

3) Doğa tanrılarına Bağlılık
Şaşıracağınız bir başka nokta ise iğne yapraklı ağaçların, birçok eski kültürde yer alan tanrılara adanmış olması. Örneğin, Cermen mitolojisinde Odin gibi tanrılara saygı göstermek amacıyla bu ağaçların çevresinde ritüeller yapılırdı ve Kelt kültüründe ise ormanlar kutsal kabul edilirken ve iğne yapraklı ağaçlar da tanrılarla bağlantıda olmanın adeta bir sembolü olarak görülürdü.

4) Koruma ve uğur
İğne yapraklı dallar, kötü ruhları ve hastalıkları uzak tutan bir sembol olarak görülüyordu. Öte yandan kapılara veya evlerin içine asıldığında da koruyucu bir güç sağladığı düşünülüyordu. 

Hristiyanlığa uyarlanışı
Hristiyanlık yayılmaya başladığında, eski pagan gelenekleri Hristiyanlık sembolleriyle birleştirildi. İğne yapraklı ağaçların, Tanrı'nın sonsuzluğunu ve Hz. İsa'nın doğumuyla gelen 'sonsuz yaşam' inancını temsil ettiği düşünüldü. Bu nedenle Noel ağacı geleneği, Hristiyan kutlamalarına bağlandı.

Sonuç olarak, iğne yapraklı ağaçlar, hem fiziksel özellikleri hem de eski mitolojik ve ritüel anlamları nedeniyle kutsal bir sembol olarak kabul edildiği için günümüzde halen noel ağacı olarak kullanılmakta.

Kaynak: ÇİĞDEM ÖZAŞIR