Adana’nın Kozan ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan fırtına, Bucak Mahallesi’nde korku dolu anlar yaşattı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı olumsuz hava koşulları, ilçede hortumla birlikte etkisini gösterdi. Şiddetli rüzgârın oluşturduğu hortum, Bucak Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin çatısını uçururken, bahçedeki ağaçları kökünden söktü. Yaklaşık 160 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, öğrencilerin o sırada derste olması olası bir faciayı engelledi.
Okulun bahçesinde park halinde bulunan 10 araçta da maddi hasar meydana geldi. Hortumun etkisiyle çevredeki demir direkler eğildi, yarım asırlık çam ağaçları devrildi. Çatı parçalarının çevreye savrulmasıyla okulun etrafı adeta enkaza döndü. Olay sonrası yetkililer bölgeye sevk edilirken, okulun güvenlik gerekçesiyle 2 gün tatil edilmesine karar verildi.
“Bir dakika içinde oldu, çok korktuk”
Hortum sırasında okulda bulunan öğrenciler ve personel büyük panik yaşadı. Öğrencilerden Özgül Çoraklı, yaşananları gözyaşları içinde anlattı. “Her şey bir dakika içinde oldu. Çok korktuk, neye uğradığımızı şaşırdık” diyen Çoraklı, o anları unutamayacağını söyledi.
Okulda görevli Nardane Batman ise saniyeler içinde yaşanan yıkımı şöyle anlattı:
“Yemekhaneden tam çıkacaktık, çocukları dışarı çıkarmadık. Bir anda çamlar devrildi, çatı parçaları uçuştu. Ne olduğunu anlayamadık, sadece çocukları korumaya çalıştık.”
Mahalle muhtarı Mahmut Divaroğlu da hortumun çok kısa sürede etkili olduğunu belirterek, “Okulumuzda yaklaşık 160 öğrenci var. Çok şükür yaralımız yok. Her şey dakikalar içinde oldu, büyük panik yaşadık. Kaymakamımız ve belediye başkanımız hemen olay yerine gelerek destek verdi” ifadelerini kullandı.
Ahır yıkıldı, camlar kırıldı, ekipler sahada
Hortum sadece okulu değil, çevre yerleşimleri de etkiledi. Bucak Mahallesi’nde Ali Yalım’a ait bir ahırın tamamen yıkıldığı, bazı evlerin mutfak camlarının kırıldığı bildirildi. İlçe ekipleri bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.
Olay yerine gelen Kozan Kaymakamı ve Belediye Başkanı, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, mağduriyetin en kısa sürede giderileceğini açıkladı. Hortumun yarattığı yıkım, drone ile havadan da görüntülendi. Görüntülerde okulun çatısının büyük bölümünün uçtuğu, bahçedeki ağaçların kökünden söküldüğü ve araçların zarar gördüğü görüldü.
Kozan’da yaşanan hortum, olası bir faciadan dönülerek ucuz atlatıldı. Meteoroloji ekipleri, bölgede benzer hava olaylarının tekrar yaşanabileceğine karşı vatandaşları uyarırken, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından okulda onarım sürecine başlanacağı bildirildi.