Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu hak ihlali sayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına Türk hükümetinin itiraz süresi 8 Ekim’de doluyor. Türkiye tekrar itiraz etmezse Demirtaş'la ilgili AiHM’in tahliye kararı kesinleşecek. Ancak, Adalet Bakanlığı yetkililerinin AİHM kararına itiraz için Strasburg’da olduğu öğrenildi. Kulislerde Demirtaş’ın serbest kalmasına dönük “uygun ortamın ve koşulların oluşmadığı” konuşuluyor.

AİHM kararı Türkiye’yi bağlar
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğu hakkında verdiği ikinci ihlal ve tahliye kararına ilişkin Türkiye’nin itiraz süresi 8 Ekim’de doluyor.

Devlet Bahçeli: Gerekirse Milletvekilleri İmralı’ya gitmeli
Devlet Bahçeli: Gerekirse Milletvekilleri İmralı’ya gitmeli
İçeriği Görüntüle

8 Ekim öncesi siyaset kulisleri hareketlenirken, MHP’nin hukukçu kurmayı Feti Yıldız’dan AİHM kararlarının Türkiye’yi bağladığı, Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmekle yükümlü olduğu açıklaması geldi.

Demirtas 8 Ekim Aihm (3)DEM Partisi iktidara baskısını sürdürüyor
DEM Parti yönetimi Kasım 2016’dan beri tutuklu olan Demirtaş’ın serbest bırakılması için iktidar üzerindeki baskıyı artıran çağrılarda bulundu.

Demirtaş’ın avukatları da 24 Eylül’de istinafa tahliye başvurusunda bulunmuştu. Ankara bölge adliye mahkemesine yapılan istinaf başvurusu, esas numarası verilerek kayda geçirilmiş, AİHM’in Demirtaş için daha önce verdiği ihlal ve tahliye kararlarına atıf yapılarak tahliye talep edilmişti.

Bakanlık yetkilileri Strasburg’da
Kulislerde Demirtaş’la ilgili AİHM’in tahliye öngören hak ihlali kararına Türkiye’nin itiraz etmeyeceği yönünde büyük bir beklenti oluştuysa da, Adalet Bakanlığı yetkililerinin karara itiraz için mahkemenin bulunduğu Strasburg’da olduğu öğrenildi.

Bakanlık yetkililerinin AİHM kararına itiraz etmek için Strasburg’da oldukları, karara itiraz hakkında da kamuoyuna “Demirtaş’ın tahliyesine dönük uygun ortam ve koşullar oluşmadı” mesajı vermesi bekleniyor.

İtiraz edilmezse Demirtaş 8 Ekim’de serbest mi kalacak?
Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman hükümetin itiraz etmemesi halinde AİHM kararının kesinleşeceğini ve bunun tahliye için bağlayıcı olacağını dile getirdi. Kulislerdeki iddiaya göre hükümet karara itiraz etmeyecek ve Demirtaş çarşamba günü(8 Ekim) tahliye edilecek.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, AİHM'in ihlal kararının kesinleşeceği gün olan 8 Ekim öncesinde istinaf mahkemesine tahliye başvurusu yapmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi