Rahim
Bu organın tek amacı, fetüsün doğumuna kadar gelişimini desteklemektir. Ağrılı veya aşırı adet kanamaları, iyi huylu büyümeler veya kanser gibi nedenlerle rahim alınabilir. Bu işlem genellikle sağlığı etkilemez.
Bir zamanlar, çocuk doktorları sağlıklı çocuklara bile rutin olarak bademcik aldırma önerirdi. Bu durum insan bedeninde ekstra olumsuz bir nedene sebep olmazdı. Ancak bu uygulama artık yaygın değil. Bademcik gibi bazı orgnlar vücuttan çıkartıldığında sağlıklı bir yaşam sürmeye devam edebiliriz. Bir teori bazı organların ve bezlerin atalarımız için önemli bir göreve sahipken zaman içinde işlevinin yitirildiğini savunuyor. Bazı organlar ise yaşamın belirli dönemlerinde öneme sahipken, sonrasında vazgeçilebilir hale geliyor.
Safra Kesesi
Karaciğerin hemen altında yer alan safra kesesi, karaciğerde üretilen safrayı depolar ve yağlı yiyeceklerin sindirimi için bağırsağa salar. Enfeksiyon veya safra taşları nedeniyle iltihaplanırsa safra kesesinin alınması gerekebilir.
Geniz Eti
Burun geçitlerinin boğazla birleştiği yerde bulunan geniz eti, bademciklere benzer. İltihaplanabilir veya şişebilir. Genellikle bademciklerle birlikte alınır. Diğer lenf dokuları, geniz eti alındığında görevini üstlenir.
Bademcikler
Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf düğümleri ağının özel bir türü olan bademcikler, boğazın arka kısmında bulunur ve bakteri veya virüs gibi zararlı maddeleri yakalar. Tekrarlayan bakteriyel boğaz enfeksiyonları durumlarında bademciklerin alınması önerilir. Bademcikler alındığında, diğer lenf dokuları onların görevini devralabilir.
Apandis
Küçük parmak boyutunda olan apandis, kalın bağırsağın sağ alt kısmında yer alır. Tıkanma, enfeksiyon gibi nedenlerle iltihaplanabilir. Bu durum bazen antibiyotiklerle kontrol altına alınsa da, genellikle acil cerrahi müdahale gerekir.
Timüs Bezi
Göğüs kemiğinin arkasında yer alan bu küçük bez, fetüs ve yenidoğan döneminde bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynar. Ancak yetişkinlerde çıkarılması genellikle sorun yaratmaz.
Bu Organlar Neden Var?
Vücudun yarısının gereksiz olduğu yönünde bir söylenti olsa da, bu gerçek değildir. Ancak bazı organların güvenli bir şekilde çıkarılabildiği doğru. Yine de, gereksiz cerrahiden kaçınmak ve mümkünse doğuştan gelen organları korumak en iyisidir.