Türkiye'de emeklilik konusu, çalışanların en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında geliyor. SGK'nın son açıklaması, özellikle kısmi emeklilik konusunda yeni soruları gündeme getirdi. 3600 prim günüyle emekli olma imkanı sunan bu uygulama, hangi şartlarda geçerli olacak?

Kısmi Emeklilik: Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kısmi emeklilik, 3600 prim günüyle emekli olmayı mümkün kılan bir uygulama olarak tanımlanıyor. Ancak bu haktan yararlanmak için sadece prim günü yeterli değil. Yaş şartı da önemli bir kriter.

Emeklilik Yaşı ve Prim Günü Şartları

Kadınlar için 58 yaş, erkekler için ise 60 yaş, kısmi emeklilik için belirlenen yaş sınırlarını oluşturuyor. Bu yaşa ulaşan ve 3600 prim günü tamamlayanlar, SGK tarafından tanınan kısmi emeklilik hakkından faydalanabiliyor.

Kimler Erken Emekli Olabilir?

Bu uygulama, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olan çalışanlara daha avantajlı bir şekilde sunuluyor. 1999 sonrası sigorta başlangıcı yapanlar için ise prim günü miktarı 4500 veya 5400 güne kadar çıkabiliyor. Kısmi emeklilikten yararlanmak için gereken 3600 prim günü koşulunu sağlayanlar, yaş şartını tamamladıktan sonra emekli olabiliyor.

Altını olanlara son dakika: Amerikan banka artık bu rakamı bekleyin dedi Altını olanlara son dakika: Amerikan banka artık bu rakamı bekleyin dedi

Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanacak?

Kısmi emeklilikle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de maaş miktarı. Kısmi emeklilikte maaşın düşüp düşmeyeceği sıklıkla soruluyor. Ancak uzmanlar, kısmi emekliliğin maaş açısından büyük bir dezavantaj yaratmadığını belirtiyor. Çünkü emekli maaşı, ödediğiniz primlerin miktarına göre belirleniyor. Yani, asgari ücretle 7000 gün prim ödeyenle, 3600 gün prim ödeyen arasında büyük bir fark olmayabilir. Her iki durumda da en düşük emekli maaşına yakın bir gelir alınması mümkündür.

Kaynak: HABER MERKEZİ