Toplantının açılışında Bursa’nın Kestel ilçesinde orman yangınına müdahale ederken hayatını kaybeden üç vatandaşa rahmet dileyen Işıkhan, müdahale ekiplerine teşekkür ederek, yangından etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Bakan, toplu sözleşme masasında her zaman kazanım hedeflediklerini belirtti.
Geçmiş dönem toplu sözleşme görüşmelerinin başarıyla tamamlandığını hatırlatan Işıkhan, sosyal paydaşlarla iş birliği içinde uzlaşma kültürünün hakim olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde kamu çalışanları için reform odaklı kazanımlar sağlandığını ifade etti.
Maaşlarda enflasyon farkı dahil olmak üzere kümülatif yüzde 130 artış gerçekleştirildiğini açıklayan Bakan, 2002 yılında 392 TL olan en düşük memur maaşının 2025’te 50 bin 503 TL’ye yükseldiğini, reel olarak yüzde 264 artış sağlandığını kaydetti. Toplu sözleşme ikramiyelerinin aylık ödenmeye başladığını, birçok personel grubunun maaşlarında iyileştirmeler yapıldığını aktardı.
Kamu görevlilerine sendika kurma hakkının 1995’te, toplu sözleşme hakkının ise 2010 Anayasa değişikliğiyle verildiğini anımsatan Işıkhan, sendikalaşma oranının yüzde 76,88’e çıktığını, 2002’de ise yüzde 47,95 olduğunu belirtti. AK Parti döneminde kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ve taşeron işçilerin kamu işçisi statüsüne alınması gibi önemli adımlar atıldığını söyledi.
Bakan, sosyal paydaşlarla sürekli diyalog halinde olduklarını, çalışma hayatında huzur ikliminin korunmasını hedeflediklerini ifade ederek, sendikaların önemli paydaşlar olduğunu ve katkılarının değerli bulunduğunu kaydetti.
Öte yandan, Memur-Sen 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2026’nın ilk 6 ayı için 10 bin TL taban aylığa ilave zam, yüzde 10 refah payı ve yüzde 25 maaş artışı talep etti. İkinci 6 ay için ise yüzde 20 zam istendi. Bu taleplerin kamu çalışanlarının yaşam standartlarını yükseltme ve enflasyona karşı koruma amacı taşıdığı belirtildi.