İlk kez 2021 yılında duyurulan ve Kocasinan Belediyesi ile Kayseri Ticaret Borsası’nın iş birliği ile yürütülen proje için gerekli adımlar atılmaya devam ediyor. Son edinilen bilgilere göre projenin Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilmesi için jeotermal kaynağın aranmasına ilişkin adımların atılacağı duyurulmuştu. Çalışmaların tam anlamıyla başlaması için beklenen Çevre Etki Değerlendirmesinden nihayet sonuç geldi.

Kocasinan Tarıma Dayalı Ihtisas (2)

Tarıma Dayalı İhtisas nedir?
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde hayata geçirilen Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi (TDİOSB), Türkiye’de tarım ve enerji alanında öne çıkan projelerden birisi oluyor. Bu projeyle birlikte jeotermal enerji kullanımıyla ısıtılması sağlanacak olan seralar kurulacak ve burada Kayseri’nin devlete bağlı tarım üretimi başlayacak. Temiz enerji kaynakları ile üretilecek ürünlerin ise Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Sanayi odası ve Kayseri Ticaret Borsası aracılığı ile ihraç edilmesi bekleniyor. Bu sayede proje, kamu kaynaklarına uzun süreli bir katkı sağlayacak.

Kocasinan Tarıma Dayalı Ihtisas (5)

Projenin amacı nedir?
Jeotermal enerji ile ısıtılan seralar yıl boyunca kesintisi meyve ve sebze üretilmesine yardımcı olacak. Kayseri’nin gıda ihtiyacını karşılaması ve ekonomiye katlı sağlaması beklenen projesi ile birlikte temiz enerji kaynakları kullanılacak.

Proje nerede kurulacak?
Proje, Kocasinan’ın Elmalı Mahallesi’nde yaklaşık 1.227 hektarlık alana kurulacak. Kayseri Valiliği başta olmak üzere, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi Kayseri Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen bu projeyle birlikte yeni istihdam yollarının da açılması bekleniyor.

Kocasinan Tarıma Dayalı Ihtisas (6)

Kayseri’nin dört bir yanında yasak sürüyor! 24 saat nöbetteler
Kayseri’nin dört bir yanında yasak sürüyor! 24 saat nöbetteler
İçeriği Görüntüle

Proje detayları
Projenin OSB’de hayata geçirilmesiyle birlikte 84 derece sıcaklığa sahip ve saniyede yaklaşık 54 litre debili jeotermal kaynak sayesinde seraların ısıtılması sağlanacak. 40’a yakın seranın kurulacağı bilgisi yetkililer tarafından verilirken 9 sanayi parseli ile de yılda 35-40 ton civarında meyve sebze üretimi yapılması öngörülüyor.

Üretim ve istihdam bir arada olacak!
TSİOSB projesi ile birlikte yalnızca üretim değil aynı zamanda istihdam da sağlanacak. Proje kapsamında yaklaşık bin 500 ila 2 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Bu sayede hem üretim hem de istihdam desteklenmiş olacak.

Kocasinan Tarıma Dayalı Ihtisas (4)

Projede son durum ne?
Edinilen son bilgilere göre projenin ÇED raporu tamamlandı ve Çevre Etki değerlendirmesinin gerekli olmadığı kararı çıktı. Bu kapsamda toplam yatırım bedelinin yaklaşık 1,5 ila 5 milyar TL arasında olması beklenen bu proje, Kayseri’yi tarımsal üretim ve teknolojik sera altyapısı açısından Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri haline getirecek. Yakın zamanda ise termal kaynak arama çalışmalarının başlaması bekleniyor.

Kaynak: İlayda Fatma Venedik